Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Temži v Londýně uvízla mladá velryba: Vyčerpaného kytovce museli utratit

Autor: rix - 
11. května 2021
21:41

Neobvyklý pohled se naskytl milovníkům přírody na jihu Londýna. Zabloudilo tam totiž mládě velryby. To ale na mělčiněuvízlo a do akce museli záchranáři. Zdravotní stav plejtváka se ale natolik zhoršil, že lékaři museli přistoupit k jeho utracení.

Kytovce lidé nejprve zaznamenali lidé na zdymadle v Richmondu, jižní části Londýna. Nad řekou se shromáždily davy lidí. Záchranářům ale po čase začalo docházet, že zbloudilému mláděti již není pomoci. „Posledních 45 minut, co jsme s velrybou strávili, se její stav razantně zhoršoval,“ uvedla pro deník The Sun jedna ze záchranářek.

Veterináři proto museli přistoupit k eutanazii. „Tohle je vždycky smutné, ale my víme, že kdyby se vrátila na moře, tak by tam vyhladověla,“ dodala záchranářka. Problémem bylo především to, že mládě bylo ve věku, kdy ještě mělo být závislé na matce. Buď se tedy samo zatoulalo, nebo ho velrybí máma zavrhla. „V podstatě ztratilo veškerou energii, která v něm zůstala,“ vysvětlila veterinářka

V roce 2006 se udál podobný případ, když v Temži uhynul mladý samec vorvaně arnaka. Ten podlehl dehydrataci, jelikož se v Temži neměl kde nakrmit. V roce 2018 se do Temže omylem dostala i běluha severní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi