Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příběh jako z pohádky: Z vrány a chlapce ze Strakonic se stala nerozlučná dvojka, přesto pták putoval do záchranné stanice

Autor: rix - 
10. května 2021
06:05

Neopakovatelný příběh se odehrál ve Strakonicích mezi mladým Kryštofem (14) a vránou. Opeřenec si na chlapce natolik zvykl, že přespával u něj v pokoji a stal se členem rodiny. Kvůli konfliktu na základě údajného nebezpečí ze strany ptáka ale musel drahocenný člen rodiny do záchranné stanice. 

„Pepík, jak jsme vránu pojmenovali, se začal nejdříve objevovat ve škole, nakukoval dětem do lavic,“ uvedla pro Blesk Iveta K., matka Kryštofa. Když se opeřenec pohyboval kolem školy, děti ho tam začaly krmit. „Postupně si začal brát i z ruky,“ doplňuje.

Když začala první vlna koronaviru, pták se přesunul k blízkému hřišti. „Můj syn s kamarádem ho tam zase začali chodit krmit, pak se ale všechno zavřelo,“ dodává Iveta s tím, že její syn začal na vránu volat z okna. Vrána opravdu přilétla a nechala se opět krmit přímo z okna. „Když jsme přišli my, tak hned ulítl, bál se,“ poukazuje na to, že vrána si zpočátku velice oblíbila pouze chlapce.

Od té doby důvěra mezi Kryštofem a Pepíkem neustále rostla. Od syna dostával opeřenec vodu nebo granule. Po nějaké době už vlétal i přímo do pokoje, kde měl misku s vodou. „Na Kryštofa si tak zvykl, že mu do pokoje začal létat každý den, za chvíli už si ho dokonce mohl hladit,“ vzpomíná matka a dodává, že po čase už začala vrána v klidu chodit po celém bytě. Přes zimu byl Pepík u rodiny každý den. Dokonce i přes noc.

Pak přišlo léto a vrána se začala objevovat opět u místní školy. „I díky naší přítomnosti si na děti zvykal čím dál více a děcka si ho chtěla samozřejmě hladit. Jenže Pepík nemusel malé děti a začal na ně prskat, když se přiblížily. A stalo se, zřejmě u školy, že prý na někoho vlétnul a klofnul ho,“ vysvětluje Iveta s tím, že se případ nahlásil řediteli školy. „Ten musel reagovat.“ Vyšlo upozornění, že tam létá vrána a napadá děti. „Vyšlo nařízení, že když děti vránu uvidí, tak si mají sednout a zakrýt si hlavu, což nám teda přišlo absurdní,“ říká s podivem matka. Větší děti pak měly začít vránu terorizovat. Házely po ní kameny nebo ji píchaly klackem. Podle slov Ivety K. ředitel nahlašoval případ nerad, ale musel reagovat na údajnou stížnost jedné z matek.

„Jednoho dne za námi přišla policie, že zaslechli informaci o tom, že na Pepíka se chystají puberťáci a chtějí ho zastřelit vzduchovkou, to byl pro nás šok," vypráví pro Blesk Iveta. Rodině bylo vysvětleno, že by pro vránu bylo lepší, kdyby ji odvezli do záchranné stanice Makov. Nakonec bylo rozhodnuto, že vrána bude opravdu odvezena. „Kryštofovi to nevadilo, prý to tam bude pro Pepíka lepší,“ dodává.

Video  Vrána se zabydlela u rodiny ve Strakonicích.  - Iveta Kotrbová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 3. června 2021 15:21 )

Navždy se stáváš zodpovědným za to, co jsi k sobě připoutal...

Zobrazit celou diskusi