Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Portugalsko schválilo eutanazii při nesnesitelné bolesti. Kde jinde jdou smrti vstříc?

Autor: ČTK, reuters, mav - 
29. ledna 2021
17:50

Portugalský parlament odsouhlasil zákon legalizující eutanazii. Portugalsko se tak stává sedmou zemí na světě, jež trpícím smrtelně nemocným lidem poskytuje možnost ukončit život za odborné asistence lékaře.

Schválený zákon umožňuje, aby osoby starší 18 let požádaly o pomoc při ukončení života, jestliže jsou smrtelně nemocné a trpí trvající a nesnesitelnou bolestí. Podmínkou však je, že tito lidé nesmí být považováni za duševně nezpůsobilé k takovému rozhodnutí.

Uvedená možnost asistovaného úmrtí se vztahuje pouze na portugalské občany a na osoby s legálním pobytem v zemi. Cílem tohoto ustanovení je zabránit lidem, aby do Portugalska jezdili se záměrem ukončit život s lékařskou asistencí.

Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho ještě podepsat konzervativní prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Šéf státu už předem slíbil, že rozhodnutí zákonodárného sboru bude v této věci respektovat. 

Portugalský parlament už o legalizaci eutanazie hlasoval v květnu 2018. Tehdy však poslanci předložené legislativní návrhy odmítli. V zemi bylo dosud povoleno jen ukončení léčby ve výjimečných případech.

Kde eutanázie není vražda?

Eutanazie (z řečtiny „dobrá smrt“) obecně znamená možnost úmyslně usmrtit na jeho žádost pacienta s nevyléčitelnou nemocí za účelem zkrácení jeho utrpení. Ve většině zemí světa je nezákonná, uznává ji jen velmi málo států.

Jako první země na světě legalizovalo eutanazii v dubnu 2002 Nizozemsko. Belgie, která jej následovala v témže roce, se pak před sedmi lety stala první zemí na světě, kde byla legalizována dětská eutanazie bez ohledu na věk. Podobně nizozemská vláda vloni v říjnu oznámila, že chystá legalizaci eutanazie u nevyléčitelně nemocných dětí ve věku od jednoho roku do 12 let (eutanazie je v zemi legální pro děti starší 12 let, které mohou dát souhlas, a pro děti do jednoho roku se souhlasem rodičů). V Lucembursku je eutanazie legální od března 2009.

Návrh zákona o eutanazii podpořili vloni v únoru i španělští poslanci. V polovině loňského prosince schválila dolní komora tamního parlamentu zákon, na jehož základě se těžce nemocní budou moci rozhodnout, že si přejí ukončit život. Tento text musí ještě projednat Senát. Pacienti ve Španělsku mají v současné době právo odmítnout léčbu.

V říjnu měl referendum o eutanazii (spolu s volbami) Nový Zéland. Dvě třetiny voličů se vyslovily pro, do praxe přijde zřejmě letos v listopadu.

Asistovaná sebevražda

Ve Francii je od roku 2005 přípustná pasivní eutanazie (odpojení od přístrojů) a nepřímá eutanazie, při níž silné léky tiší bolest a zároveň jako vedlejší účinek urychlují umírání. V Británii je přerušení péče v některých případech povoleno od roku 2002. Podobně ve Švédsku je pasivní eutanazie legální od roku 2010.

V některých dalších státech je legální takzvaná asistovaná sebevražda, tedy sebevražda vykonaná s pomocí jiné osoby. Může se jednat o laika, nebo o lékaře. Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě sebevrah sám; lékař mu zajistí například smrtící dávku léků.

Asistovaná sebevražda je podle údajů Světového sdružení společností práva na smrt (WFRtDS) nyní legální ve Švýcarsku, Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, Kanadě a v několika státech USA.

Ve Švýcarsku je asistovaná sebevražda legální již od roku 1942. Země také toleruje nepřímou eutanazii a pasivní eutanazii.

V Rakousku rozhodl ústavní soud vloni v prosinci, že země porušuje základní právo na svobodu jednotlivce tím, že pokládá asistovanou sebevraždu za trestný čin, a nařídil vládě, aby do konce roku 2021 příslušný zákon zrušila.

Protiústavní zákon

Podobně v Německu rozšířil možnosti eutanazie pro vážně nemocné vloni v únoru ústavní soud v Karlsruhe, podle jehož rozhodnutí je dosavadní zákon omezující asistované sebevraždy protiústavní, a proto také neplatný. Omezuje základní práva těžce nemocných.

Ostře odmítavé stanovisko má proti eutanazii a asistované sebevraždě Vatikán. Tyto praxe označil za neospravedlnitelný „akt vraždy“. Uzákonění eutanazie je podle Vatikánu důkazem „úpadku právních systémů“. Podobně odmítavě se k této praxi staví i tradičně katolické země, Polsko a Irsko.

V Česku eutanazie ani asistovaná sebevražda legální není. Novou snahu o legalizaci eutanazie, kterou předložili mimo jiné poslanci ANO a Pirátů, odmítla vláda vloni v červenci. V Česku se nyní eutanazie trestá jako vražda. Mezi odpůrce snahy uzákonit v tuzemsku usmrcení pacienta lékařem patří i prezident Miloš Zeman.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi