Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krásné studentce (18) křivá páteř ničila život: Museli jí odoperovat žebra!

Autor: jel - 
8. března 2021
17:47

Talentovaná tanečnice Macey Booksová z britského města Wigan měla téměř celé dětství vážné problémy s páteří. Ve dvanácti letech jí diagnostikovali skoliózu, což se snažila utajit před přáteli a spolužáky. Počátkem letošního ledna podstoupila náročnou operaci, po které jí zůstala jizva přes celá záda. Zákrok trval dlouhých devět hodin a lékaři dívce museli dokonce odoperovat tři žebra. Příběh teenagerky sdíleli na sociálních sítích známé osobnosti jako třeba modelka Katie Piperová a Macey uvedla, že se nemůže dočkat až si znovu zatančí.

Skolióza je ortopedické onemocnění páteře, při němž se páteř vychýlí do strany. Může být i vrozená, ale nejčastěji se vyvine během života. Objevuje se především u dětí ve věku okolo 10 let, výjimečně u dospělých. Existují čtyři stupně této nemoci, které se dělí podle rozsahu zakřivení. Různé stupně se také jinými způsoby léčí, obvykle pomohou rehabilitace, či nošení ortézy.

Macey začaly problémy s páteří, když jí bylo dvanáct let. Už při zakřivení páteře nad 40° hrozí utlačování orgánů. U Britky se ovšem vyvinula velmi těžká skolióza, kdy zakřivení přesáhlo 80°. Což mladé dívce způsobilo nejenom zdravotní problémy, ale také ty psychické. Vždy milovala divadlo a tanec a objevila se v mnoha představeních. „Jsem vděčná, že jsem mohla vystupovat, ale přirozeně jsem se bála, že lidé uvidí moji skoliózu, což mi způsobilo úzkost,“ prozradila teenagerka pro Daily Mail.

Uvedla, že na fotky se vždy nastavovala určitým způsobem, aby její problémy nebyly na snímku zřetelné. Měla také velký strach, že si její přátelé a blízcí všimnou, že je na jejím těle něco neobvyklého. Skoliózu před nimi tajila a mnozí z nich se o tom dozvěděli až když se po operaci rozhodla sdílet svůj příběh na sociální síti Instagram.

V polovině ledna mladá kráska podstoupila náročnou operaci. Sama říká, že jí změnila život. Trvala dlouhých devět hodin a lékaři při ní odstranili Macey tři žebra a přidat několik šroubů a podpěr.

Nyní je dívčina páteř téměř v pořádku, po chirurgickém zákroku jí ovšem zůstala obrovská jizva. „Rozhodla jsem se zveřejnit na sociální síti fotografie jizvy, doufám, že to povzbudí další, aby přijali ty své,“ řekla. 

„Moje poselství je jednoduché: najděte v sobě sílu a odvahu přijmout své nedokonalosti, buďte hrdí na své tělo i své jizvy, protože to ony vyprávějí váš příběh a dělají vás tím, kým jste!“ uzavřela studentka.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

a-z- ( 8. března 2021 19:13 )

Tak hlavně že se ji žebráním záda srovnala.

Zobrazit celou diskusi