Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Wu-chan rok poté. Jak dopadli ti, kteří se nebáli šířit pravdu o koronaviru?

Autor: mav, CNN - 
7. března 2021
10:25

Čína vyrobila příběh pandemie. Tito lidé odhalili detaily, které Peking vynechal, píše CNN. Jak dopadli hledači pravdy rok poté?

Jedno jarní pondělí se Čchen Mej nepřihlásil do práce. Koronavirus v Pekingu ještě nebyl pod kontrolou, a tak měl pracovat na dálku. Šéf kontaktoval jeho bratra; Čchen Kchun také nevěděl, co s Mejem je, měl však zlou předtuchu. Čchen Mej totiž na internetu publikoval, respektive repostoval, archivoval citlivé články o raných dnech pandemie. Některé později čínští cenzoři odstranili. Když kolegové nahlásili jeho zmizení, policie odvětila, že ho sebrala v rámci vyšetřování.

Mej je jedním z řady lidí, které se úřady údajně snaží umlčet a zabránit jim ve zveřejňování a sdílení informací, jež se odchylují od oficiální verze pravdy o covidu-19 – a které se Peking snaží z kolektivního vědomí vymazat.

Doktoři, již ve Wu-chanu brzy varovali před novým smrtícím virem; neoficiální novináři a bloggeři, již dokumentovali přeplněné nemocnice a hromady těl vně; další jako Čchen Mej, kteří se snažili na internetu zachovat a zálohovat důkazy o rozvíjející se krizi, mocné cenzuře navzdory.

Takoví lidé odhalili, jak opožděně úřady varovaly veřejnost i svět o vážnosti koronavirové hrozby. Peking se v prosinci 2019 a prvních měsících roku 2020 snažil působit, že má situaci pod kontrolou a zvládá bránit šíření nového viru.

Některé polopravdy v prosinci potvrdily dokumenty, které CNN obdržela od jistého zaměstnance čínského zdravotnictví; nechala je prověřit experty na čínskou byrokracii i na digitální padělání. „Není v nich důkaz úmyslného úsilí zatajovat, ale odhalují četné nesrovnalosti mezi tím, co úřady věřily, že se děje, a tím, co bylo zveřejněno,“ konstatuje CNN.

Pozitivní, bez příznaků

„Je zřejmé, že dělali chyby – a ne jenom chyby, ke kterým dochází, když čelíte novému viru – také byrokratické chyby, motivované politikou,“ konstatoval pro CNN Jen-čung Chuang, expert na čínské zdravotnictví i pandemie. Například začátkem ledna déle než týden komunisté udržovali pod pokličkou zjištění, že se virus přenáší z člověka na člověka.

A až do poloviny února se pacienti se zápalem plic, kteří prokazatelně měli kontakt s někým nakaženým, neoznačovali jako pozitivní, ale jen jako „podezřelé případy“, potažmo „klinicky diagnostikované,“ to když jim udělali CT. V obecných statistikách covid-pozitivních se však neobjevovali, stejně jako lidé, kteří sice měli pozitivní test, ale žádné příznaky.

„Jak počty případů v celé zemi letěly do nebes, představitelé čelili potenciální krizi legitimity vlády, když se veřejné mínění rychle obracelo proti vládnoucí komunistické straně kvůli zjevnému nezvládání smrtelné nové nemoci,“ konstatuje CNN. Úřady se tak snažily maskovat vážnost celé situace a umlčovat nepohodlné skutečnosti. Někteří se ale nebáli vzdorovat.

Rok poté je odkaz těchto hledačů pravdy nejistý. Někteří za svou snahu zaplatili. Někteří skončili za mřížemi, jiní jsou nezvěstní. Jeden dokonce zemřel, když se snažit pravdu dostat do světa.

Čínská vláda silně hlídá internet, avšak uživatelé stále nacházejí nové cesty, jak uniknout pozornosti cenzorů. Spoustu webů Čína blokuje komplet: sociální sítě Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat i videoportál YouTube. To se dá obejít virtuální privátní sítí (VPN) – ale za jejich nepovolené užívání hrozí pokuty, poskytovatelům i vězení. Číňané se také naučili být ohromně jazykově a multimediálně kreativní. Místo slov (znaků), podle nichž cenzurní programy mají poznat, že jde o „závadný“ obsah, se používají podobné znaky nebo třeba smajlíky.

Čchen Mej a jeho kamarád Cchaj Wej využívali pro šíření nepohodlných zpráv jinou metodu. Na americkém serveru GitHub, který používají programátoři po celém světě ke sdílení svých kódů, založili roku 2018 stránku Terminus 2049. Název pochází ze sci-fi románu Nadace, v němž Isaac Asimov vykreslil vědce usilující o zachování všeho vědění, kteří se uchýlí na planetu Terminus.

Pravda o covidu

Mej prý býval opatrný, na internetu nebudil podezření – až do tohoto projektu. „Měl bys být opatrnější," varoval ho bratr, třebaže nešlo o nejradikálnější projekt. Úřady zasáhly, až když portál začal ukládat a přepublikovávat zprávy o nové epidemii.

Pravidla se mění za pochodu, není vždy zřejmé, kde mají cenzoři hranici. „Opravdu není jasné, co je legální a co ilegální,“ řekl CNN Mejův přítel, který si přál zůstat anonymní. „Proč by archivování těch článků mělo být ilegální?“

Čchen Kun byl tehdy 20. dubna, když mu volal bratrův šéf, v Indonésii, snažil se vyhnout pandemii. Brzy se dozvěděl, že zmizel i bratrův „kumpán“ Cchaj Wej s přítelkyní. Cchajovu rodinu po pár dnech informovala policie o jeho zatčení pro podezření z pobuřování – vágně definovaný paragraf, na jehož základě často komunisté zatýkají disidenty a aktivisty.

„Myslím, že za informace, které bratr sbíral a repostoval, se čínská vláda stydí,“ řekl reportérovi CNN Čchen Kchun, který mezitím odjel studovat do Paříže. Od komunistů teď může mít klid, i tak se bojí, že si došlápnou na jeho rodinu. „Ale nemám na vybranou, můžu jedině promluvit, jak se čínská vláda snaží přepsat historii covidu ve Wu-chanu,“ přiznal v rozhovoru.

Za pravdu za mříže

V článcích, které se Čchen Mej snažil chránit před cenzory, vystupují jako autoři nebo svědci další odvážní „hledači pravdy“.

Doktorka Aj Fen se mezi prvními, kdo se už v prosinci 2019 snažil veřejně upozorňovat na nastupující epidemii. Její rozhovor s médii se pak úřady snažily vymazat. Disciplinární komise si ji předvolala na kobereček, podle CNN však zřejmě dál v nemocnici pracuje.

Daleko hůř dopadl její kolega Li Wen-liang, který rovněž hovořil s novináři a psal dalším lékařům, ať si dají bacha. Už 3. ledna 200 si ho předvolala policie a donutila ho podepsat výpověď, že na internetu šíří fámy. Za měsíc měl pozitivní test na covid a 7. února zemřel.

Genom koronaviru

Virolog Čang Jung-čen z Univerzity Fu-tan obdržel 3. ledna vzorek odebraný pacientovi z Wu-chanu. Se svým týmem z něj za den a kousek přečetli genom viru a informaci poslali dalším ústavům včetně USA. Jako první genom zveřejnili, což přitom Peking zakázal. Čang posléze tvrdil, že o zákazu nevěděl. Další den mu dočasně zavřeli laboratoř, Čang ale odmítl, že to bylo za trest. Dál pracuje na výzkumu SARS-CoV-2. „Nikdo nás neposlouchal, to je skutečná tragédie,“ citoval ho deník New York Times.

Čchen Čchiou-š' koncem ledna šířil zprávu, že lékaři ve Wu-chanu jsou přepracovaní a chybí jim materiál. Vysloužil si tím domácí vězení.

Fang Pin zveřejnil obrázky pytlů s mrtvolami, jež se hromadily u wuchanské nemocnice. Od 9. února 2020 o něm nikdo neví, zřejmě je ve vazbě.

Li Ce-chua se přihlásil o práci v jednom z wuchanských krematorií, aby mohl informovat o ohromném náporu. Právě nepřetržitý provoz krematorií v prvních týdnech epidemie naznačoval, že je ve Wu-chanu daleko víc mrtvých, než úřady přiznávají. Později uváděl, že ho sledovala bezpečnost a zavřela ho do nucené karantény.

Čang Čan dokumentovala těžké podmínky ve Wu-chanu od února do května. Například se procházela po nemocnici s mobilem v ruce a živě na internet přenášela záběry chodeb přeplněných pacienty. „Když jsem vyfotila pár pacientů, varovali mě příslušníci bezpečnosti,“ popsala. Dostala čtyři roky vězení za pobuřování.

Ovládat informace bylo pro čínské vůdce vždy důležité, ale za současného prezidenta Si Ťin-pchinga cenzura přitvrdila a lépe se vládě daří komunikovat své vlastní názory. Možná se jí potlačováním pravdy o pandemii podaří udržet se u moci, ale co když přijde nějaká další? uzavírá CNN. Budou lékaři, novináři a občané stejně ochotní šířit pravdu?

Video  Sinolog Jiří Hudeček o represích v Číně v souvislosti s koronavirem. 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi