Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policisté uzavřeli Prahu: Kontroly jsou namátkové, cestovat se smí jen do práce, k lékaři či na úřad

Autor: ČTK - 
1. března 2021
09:47

Stejně jako po celé republice, také v Praze obsadili důležité silnice policisté, aby dohlíželi na „zákon a pořádek“. Od pondělní půlnoci totiž vláda zakázala cestování mezi okresy. Hranice mezi nimi lze překročit jen v případě cesty do práce, k lékaři či na úřad, případně v rámci nezbytných výjimek. Kontroly jsou podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka namátkové.

Kde konkrétně policejní hlídky v Praze jsou, kolik stanovišť policisté mají nebo zda případně řešili nějaké problémy, mluvčí neuvedl. Bližší informace k dnešním kontrolám policie podle něj zveřejní v úterý.

Co s sebou?

V rámci okresu není potřeba žádný doklad pro cesty do zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty. Ministerstvo vnitra doporučuje vzít si s sebou pro jistotu například žádanku od lékaře či pozvánku na úřad.

500 stanovišť

Policejní prezidium už dříve uvedlo, že policisté budou v souvislosti s omezením volného pohybu lidí hlídkovat v ČR na 500 vybraných stanovištích na významných dopravních tepnách. Vedle toho budou pohyb lidí kontrolovat mobilní hlídky podle vyhodnocení místních policejních velitelů.

Celkově má policii s kontrolou dodržování nových restrikcí proti šíření koronaviru pomáhat přes 3800 vojáků a 270 celníků. Zpřísněná vládní opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu a uzavření dalších obchodů a služeb platí ode dneška tři týdny a na kontrolu jejich dodržování bude podle policie nasazeno přes 30 000 lidí.

Video  Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 1. března 2021 10:16 )

vlast volá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa