Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Markéta a Mirek, kteří byli vězněni v Turecku, čekají rodinu: Miminko dostane kurdské jméno!

Autor: rc - 
1. února 2021
21:27

Hned dvěma dobrými zprávami se přátelům na sociální síti facebook pochlubila Markéta Všelichová, která se svým přítelem Miroslavem Farkasem strávila víc jak tři roky v tureckém vězení. V roce 2021 je čeká svatba a navíc přivítají na svět prvního potomka!

V roce 2018 turecké soudy odsoudily k šesti letům vězení Češku Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, kteří byli obviněni z napomáhání kurdským milicím YPG, jež turecké úřady vedou jako teroristickou organizaci. Nicméně dvojice, která byla zadržena v listopadu v roce 2016 na turecko-irácké hranici, si nakonec odseděla polovinu trestu a v červenci minulého roku se vrátila do rodné země. „Tak, drazí přátelé, je to tady, trestný čin boj proti islámskému státu mi byl nakonec přeci jen odpuštěn,“ uvedla po propuštění Markéta.

Dvojice se nadále angažuje v zahraničí a na rok 2021 má spoustu plánů. Hodlají například otevřít nemocnici ve Stěpanakertu, což je hlavní město mezinárodně neuznávané Republiky Arcach, jež se oficiálně rozprostírá uvnitř Ázerbajdžánu. „Krásný nedělní podvečer, obracíme se na naše přátele s žádostí o pomoc. Pro zdravotnické zařízení ve Stěpanakertu, které budeme v únoru otevírat, potřebujeme 3 osobní počítače, sloužící pro evidenci údajů o pacientech,“ uvedla na svém účtu na sociální síti facebook Markéta s tím, že potom, co se jim povede zprovoznit nemocnici, vyjedou do Bosny.

V novém roce je čeká však daleko víc věcí a životních změn! Na jaře je čeká velký životní krok a to svatba, která se bude konat v Boskovicích. „K novinkám z našeho života – aby nás příště kdyžtak zavřeli spolu, tak bude po Arménii svatba – 13.3. v Boskovicích, všichni naši přátelé jsou zváni,“ uvedla na sociální síti Markéta s tím, že už navíc nebudou dva, ale tři! „Další novinkou k tomu, že pokud teď zavřou nás dva, tak pustí už tři, jelikož v létě očekáváme malé Kurdě,“ dodala s tím, že jejich první potomek se bude jmenovat podle některého z jejich kurdských přátel. „Z Rojavy nebo z věznice, ještě vybíráme. Dáme si do občanky příjmení Serêkaniye, v Rojavě, kde jsme se potkali,“ prozradila Markéta.

VIDEO: Petříček: Češi zadržovaní v Turecku mají naději na propuštění. Erdogan prý chystá amnestii

Ella21 ( 14. března 2021 06:37 )

Možná by jako vlastenci mohli pomáhat v Čechách, ale to je asi nenapadne. Až jim poteče do bot, bude jim naše země dobrá.

ssjs ( 2. února 2021 03:09 )

Tak přece asi zase chodí, psali, že už nejsou spolu. No, tak jim přejme štěstí a snad už se to obejde bez záchrany, když se pořád motají v těch regionech.

Zobrazit celou diskusi