Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrdinní vojáci Jozef (†47) a Juraj (†35) nasazovali krky za životy ostatních: Oba podlehli covidu-19

Autor: shp - 
5. ledna 2021
16:41

Byli to hrdinové, kteří riskovali své vlastní životy za životy ostatních. Ani jeden z nich už bohužel není mezi námi. Potápěč a muničář Juraj (†35), voják v záloze a zdravotník Jozef (†47) se účastnili mnoha operací, při kterých nasazovali vlastní krky. Nakonec je zabil oku neviditelný nepřítel. Oba muži z Nitry podlehli zákeřnému koronaviru, jehož pandemie decimuje svět. Po obou zůstaly zarmoucené manželky a děti.

Těžká rána osudu zasáhla hned z kraje roku rodinu rotmistra v záloze Jozefa, kterému kamarádi neřekli jinak než Joe. Před lety oblékal uniformu 12. mechanizovaného praporu v Nitře a v době pandemie pomáhal odvážně pacientům nakaženým koronavirem, uvedl Nový Čas.

Po odchodu do zálohy pracoval v nemocnici a pomáhal v boji s pandemií, jak jen dokázal. I během celoplošného testování odebíral vzorky v Nitře,“ stojí na stránkách slovenské armády. Jozef byl milovaným manželem, otcem, ale také kolegou. Zemřel poté, co se sám nakazil covidem.

Smrt na Nový rok

Koronavirus ho zabil 1. ledna. „Joe, děkujeme ti za tvoji službu a dobro, které si rozdával. Odpočívej v pokoji, kamaráde,“ vzkázali mu do nebe jeho parťáci vojáci. Srdcervoucí vzkaz mu poslala i jeho manželka Erika. Tu nyní čeká život bez milovaného muže, který jí byl vždy oporou.

Od chvíle, kdy navždy 1. ledna 2021 odešel můj milovaný manžel, každý den čekáme, že otevřou dveře a ozve se: ‚Ahojky, baby, jsem doma‘ a my mu odpovíme: ‚Ahoj, táto, milujeme tě, jaký jsi měl den?‘ Bohužel se tato chvíle se už nevrátí. I tak ale čekáme, že se ozve, že zavolá, že napíše zprávu. Milujeme tě navždy,“ napsala Erika.

Po Jozefovi smutní i jeho kolegové a kamarádi, kteří se rozhodli pro jeho rodinu uspořádat sbírku. „V první řadě oblékal uniformu Protiletadlové raketové brigády v Nitře. Jako vojenský zdravotník většinu svého života, ale hlavně v posledních měsících, strávil v ochranné uniformě na infekčním oddělení v Nitře – tedy epicentru covidu. Salut, Jozefe,“ vzdali mu hold.

Smutek a slzy se nedají zastavit. Jozef je hrdina, jeden z mnoha skutečných hrdinů,“ napsal na svém blogu primář z Považské Bystrice Milan Kulkovský.

Stejně smutný osud potkal i neméně odvážného Juraje, který se v Nitře narodil. Od roku 2005 sloužil jako příslušník Ženijního praporu Sereď. Po zjištění, že je infikovaný covidem se rozhodl ochránit své nejbližší.

Chránil manželku za cenu nejvyšší 

Odešel proto do karanténního centra v Lešti. Nestihl se ani rozloučit se svou manželkou Dankou a dvěma synáčky. Lukášovi jsou 4 roky. Filípek se narodil teprve loni v září. Radost z novorozence však příliš brzy vystřídal zármutek ze ztráty bližního. Milovaný tatínek naposledy vydechl 29. prosince. Zemřel přesně den před svými 36. narozeninami.

Rotný byl tři roky velitelem družstva. O jeho kvalitách mluví odborná kvalifikace potápěče a muničáře, půltucet absolvovaných kurzů, vícero vyznamenání stejně jako dvojnásobné nasazení v operacích ISAF v Afghánistánu,“ popsala Vojenská nadace vojáka, pro něhož byla také založena sbírka.  

Zodpovědnost nade vše

Mladý voják se připravoval na aktuální nasazení v Bosně a Hercegovině. „Bohužel tato příprava zůstane nedokončená. Juraj  po pozitivním testu raději zvolil pobyt v karanténním centru před nebezpečím, kterému by vystavil manželku a dvě malé děti. I toto hodně mluví o jeho zodpovědnosti vůči blízkým a spolupracovníků,“ uvedli vojáci, kteří s ním sloužili.

Video  Ani ti, kteří nad nemocí zvítězí, nemají vahráno. Hasič Pavel musel odejít od hasičů, už dál nemohl pracovat.  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

kukuku ( 5. ledna 2021 21:38 )

To mohli odpálit na dálku i bez 2 chudáků.

kukuku ( 5. ledna 2021 21:37 )

Prý na to umírají jenom staří a tlustí.

Zobrazit celou diskusi