Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký počin Roalda Amundsena: Objevení jižního pólu byla podpásovka?

15. prosince 2020
06:27

Byl cílevědomý, soutěživý a nebál se jít přes mrtvoly. Tedy zejména ty psí. Norský objevitel Roald Amundsen měl být lékařem, nakonec se z něj však stal světoznámý objevitel, který se zúčastnil tzv. Závodu o jižní pól. Více se dozvíte v pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Objevování míst, kam nevkročila lidská noha. To byla vášeň norského objevitele Roalda Amundsena. Ten se díky svým výpravám na lodích Belgica nebo Goja od Grónska podél pobřeží Severní Ameriky, až na Aljašku, dozvěděl mnoho informací od Inuitů a nasál zkušenosti (například že zvířecí kožešiny jsou teplejší než vlna, ovládání psího spřežení, atd.), které byly klíčové pro jeho výpravu k objevení pólu.

Původně mělo jít o ten severní, nakonec se však Amundsen vydal na ten jižní. Hlavně proto, že byl soutěživý, a severní pól už byl objeven Američany. Na ten jižní se zároveň vydal i britský objevitel Robert Scott a Amundsen se rozhodl, že ho předběhne. Na jižní pól se vydal cestou, která byla člověkem nepolíbená. Jeho posádka byla na výpravu dokonale připravená. A také dorazila na místo jako první - 14. prosince 1911. Pro Scotta na místě zanechala jen stan s dopisem a norskou vlajku. Za tento počin však po návratu Amundsen schytal i pořádnou dávku kritiky. Proč? To se dozvíte v našem videu.

balin ( 15. prosince 2020 11:33 )

ak si dobre spomínam, pôvodne sa chystal na severný pól, ale keďže ho predbehol Peary a on už bol pripravený na cestu, vybral sa na južný

Zobrazit celou diskusi