Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřela nejstarší Češka (†109): Marie Holíková měla ráda sádlo i slaninu

Marie Holíková (†109)
Marie Holíková (†109)  (Autor: Obec Blížkovice)
Autor: jel, ČTK, Hynek Zdeněk - 
7. prosince 2020
19:14

V úctyhodném věku zemřela v neděli nejstarší obyvatelka Česka Marie Holíková z Blížkovic na Znojemsku. Smutnou zprávu potvrdila starostka městysu Šárka Ježková. Paní Holíková byla velmi čilá a i ve vysokém věku se zajímala o veškeré dění kolem sebe. 

„Zemřela doma. Nevím, jestli za tím byla nějaká choroba. Naposledy jsem se s ní viděla v létě, když slavila 109 let,“ uvedla starostka. Ještě na své narozeniny byla paní Holíková v obdivuhodné kondici. Řekla, že se stále zajímá o dění kolem sebe a bedlivě sleduje zprávy. „Jen by v televizi a rádiu nemuseli mluvit tak rychle, abych jim dobře rozuměla,“ uvedla tehdy seniorka.

V roce 1937 se provdala za Jana Holíka a narodili se jim dva synové. S manželem žila až do jeho smrti v roce 1983. Přežili společně válku a okupaci, za níž to neměli vůbec jednoduché. „Místní blížkovická udavačka rodinu často navštěvovala a vyhrožovala vystěhováním na východ. Až do konce války roku 1945 žila rodina v nejistotě a strachu z budoucnosti,“ uvedla v létě Ježková. 

Paní Holíková celý život pracovala v zemědělství a v těžkých chvílích jí pomáhala víra v Boha. Nekouřila a vyhýbala se alkoholu. „Nikdy jsem ale nebrala žádné léky, a to ani teď. Nežila jsem v nadbytku. Pochutnala jsem si na sádle i špeku,“ uvedla v létě stařenka, která byla velmi oblíbená a měla laskavou povahu.

VIDEO: Nejstarší baletka, Eileen Kramer tančila ve 103 letech.

Video  Eileen Kramer je sto tři let  - youtube
Video se připravuje ...

 

renalek ( 7. prosince 2020 22:35 )

Jaké je to zvláštní? Jí sudičky naprogramovali 109 let a těm co lezli v Dobřichovicích na komín jen něco přes 20 let.... mně s toho plyne poučení,že když se chceš dožít vysokého věku-nelez na komíny a hlavně né s trojkou v žíle...

ostuda ( 7. prosince 2020 19:31 )

korona!!!!

Zobrazit celou diskusi