Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Těžký osud postiženého Patrika s maminkou: Marie chce pro syna důstojný život, peníze ale nejsou

Autor: VaB - 
25. listopadu 2020
21:06

Patrik společně s maminkou Marií žijí ve Šluknově. Šestadvacetiletý muž trpí dětskou mozkovou obrnou a je upoután na vozíček. Úkony, které téměř každý z nás dělá bezstarostně, jsou pro dvoučlennou rodinou náročné. Už jen vykoupat syna je proces, na který sama matka nestačí. Pomůžete jim v kvalitnějším a důstojnějším životě?

Patrik žije ve společnosti své matky v malém, pro něj nevyhovujícím, bytě ve Šluknově. Trpí dětskou mozkovou obrnou, má oční vadu a je upoután na invalidní vozíček, má čtvrtý stupeň invalidity. Vyžaduje navíc čtyřiadvacetihodinovou péči. 

Jeho maminka Marie je také v invalidním důchodu. Má poškozenou páteř a bojuje se zhoršujícím se zdravím. „Podstoupila jsem akutní operaci a po dvou hodinách jsem musela domů, abych se mohla o syna postarat,“ řekla Deníku.cz Marie. O tom, že by svého syna umístila do nějaké ústavu, nechce ani slyšet.

Potřebná rekonstrukce bytu

Vykoupat se a oholit. Pro některé z nás naprosto jednoduchý a nesložitý proces, který nám zabere pár minut. Pro Patrika s maminkou je to ale něco, na co musejí doslova sbírat síly.

Společně žijí v bytě, který není bezbariérový. Koupelnu a toaletu by bylo potřeba zrekonstruovat, Patrik totiž s vozíčkem do koupelny nezajede. „Pokud se chce vykoupat, musí mi ho někdo pomoci přenést. Holím ho u kuchyňského stolu a omývám u dřezu v kuchyni,“ vysvětluje žena. O svého syna má kvůli koronaviru strach, hygiena je více než důležitá. 

Manžel odjel, už se nevrátil

Už do tak složité životní situace přišla další rána. V září z jejich domácnosti odešel tatínek Patrika, s péčí o syna pomáhal. „Přišlo to z ničeho nic. Manžela odvezli do nemocnice a už se z ní nevrátil. To byl okamžik, kdy se i Patrik, jindy snášející cestu osudu, zhroutil,“ popsala smutné okamžiky.

Smrt manžela nezasáhla jen psychiku, ale i rodinný rozpočet. „Zaplatíme nájem a poplatky a na jídlo nám zbývá 2900 korun,“ popisuje Marie nelehkou situaci. Pohřeb manžela ji stál čtyřicet tisíc, ty si musela půjčit. Dluhy na nájmu ale nemá.

A právě proto jí majitelka bytu povolila udělat tolik potřebné úpravy. Ale na vlastní náklady. „V okamžiku, kdy jdu k lékaři nebo oběhat potřebné věci, musím najmout asistentku, jelikož Patrik potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči. To stojí dalších 130 korun na hodinu,“ popsala Marie. 

Pro Patrika chce jediné

Na rodinu se ale aspoň maličko usmálo štěstí v jinak pochmurné době. Na tři měsíce získali zdarma schodolez – speciální nástroj, díky kterému může po schodech i osoba na mechanickém vozíku. „Kromě toho bychom potřebovali i kombinovaný invalidní vozík, který lze složit do auta,“ dodává žena.

Jejich životům by ulehčilo bezbariérové bydlení v Liberci, kde v minulosti rodina žila v pronájmu. „To by se musel stát zázrak, abychom sehnali takové bydlení za přijatelný nájem a bez kauce. Navíc by to s sebou přineslo náklady na stěhování a potřebnou opravu auta,“ doufá Marie.

„Byl bych rád, kdyby se podařilo mamince trochu ulevit od trápení. Věnuje mi lásku a péči a za to ji mám moc rád,“ řekl Patrik. Marie nikoho nenutí k tomu, aby jí pomohl, věří ale, že solidarita mezi lidmi stále nevymřela. „Chci jediné: aby Patrik mohl žít důstojný život. Všem, kteří se rozhodnou pomoci, děkuji,“ zakončila. 

nika70 ( 26. listopadu 2020 16:17 )

Děkuji, jak jsem psala, dnes je naštěstí doba pro postižené příznivá oproti době, kdy nebyl příspěvek na péči.

nika70 ( 26. listopadu 2020 16:16 )

Jak jsem psala, paní má 3x důchod a příspěvek na péči. Nebojím se tvrdit, že se může blížit i 40.000 Kč měsíčně. Na všechno tohle má nárok, na vše dosáhne + příspěvek na zvláštní pomůcku (stavba bezbariérové koupelny). Jaké má výdaje, to už je její věc, pokud v tom má třeba půjčky, cigarety atd. Víte, tím, že se pohybuji mezi postiženými a jejich rodinami, vím, že, mnozí své situace zneužívají, resp. využívají a hrají na city druhých. Já jsem s dcerou (28 let) sama od jejího narození. Je těžce mentálně postižená. Opravdu za Drábka byly těžké časy, kolikrát jsme jedly jen rohlíky, protože nebylo na co jiného. Dnes se máme dobře oproti té době. Nikdy bych svůj životní příběh nezneužila. Jen já jsem zodpovědná za své dítě. Jinak se mrkněte na ty fotky, kde je jasné, že jsou zinscenovány pro redaktora, který to fotil k článku. Pochybuju, že se někdo fotí, když se holí apod. Je to prostě předvánoční hra na city.

frantacizek ( 26. listopadu 2020 00:19 )

nika, stanja - držím palce v každodenním životě s postižením, máte můj obdiv, stejně jako kamarádky, není to jednoduché, věřím. Snad Vám stát bude nápomocen a ne ještě situaci stěžovat jako tomu bylo za Drábka..

frantacizek ( 26. listopadu 2020 00:15 )

něco je v reakci i pro paní Stanju níže..

frantacizek ( 26. listopadu 2020 00:14 )

ta invalidita 4. stupně také myslím není, nebo aspoň nebyla, to jsem v článku přehlédl, pokud se nyní něco neměnilo. Mám ve svém okolí kamarádky, které jsou zdravotně postižené, popř. se starají o mentálně postižené dítě, vím, jak za Drábka bojovaly o každou korunu u posudkových. Spíše to vždy vztahuji k nim, tyhle příběhy, vím, jaké jsou a jak si nežijí nadstandardně a člověk by jim rád pomohl, ale nemá moc jak. U té fotky ta mimika tváře toho syna asi nelze úplně posuzovat, má-li diagnozu mozkové obrny, ale nechci Vás školit ve Vaší každodennosti fungování s postižením u blízkých, tohle není to, v čem bych každodenně byl.
Stejně tak si myslím, že na všechny příspěvky nedosáhnou, pokud tam bude do toho započten už i vdovský důchod, to má stát propočítáno, tam bych taky nebyl tak kategorickým. Pokud se loučím s blízkým, pak bych nikomu nevyčítal udělá-li to rozloučení za kolik uzná za vhodné, to mi přijde nemístné řešit..
A konečně, není tady připojen stejně účet, článek tak je ve výsledku kontraproduktivním, i kdyby se kdokoliv včetně mě rozhodl té paní se synem pomoci. Ale máte pravdu, že jsem v životě důvěřivým, snažím se vidět v lidech dobré holt..

Zobrazit celou diskusi