Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Postižený Štěpánek těžce nesl koronavirové omezení. Kvůli karanténě nemohl jezdit cvičit

Autor: Karel Janeček - 
30. května 2020
05:30

Štěpánek Kilnar (4) z Příboru na východní Moravě trpí od narození dětskou mozkovou obrnou. Ještě v roce jen ležel, chodit začal až ve dvou a půl letech. A jako by snad jeho maminka neměla kvůli jeho zdravotnímu stavu dost trablů, pandemie koronaviru a s ní spojená omezení jí přidělala další. Nejen Štěpánkově rodině se bude hodit příručka Česko po koronaviru, která s podtitulem Rodina vychází v pondělním Blesku.

Štěpánek je zvyklý, že musí pravidelně, často i pod odborným dohledem, cvičit. S koronavirem spojené zákazy tedy těžko snášel. „Když se zavřela Sanatoria Klimkovice, byla to pro něj pohroma. On je rád ve společnosti, takže byl plačtivý, úzkostný a nešťastný,“ říká maminka Lucie (39).

Zavřené byly také úřady, u kterých rodina získává pro Štěpánka příspěvky na péči. Lucie tak vše musela řešit přes internet, což pro ni bylo složité.

„Teď nám naštěstí začali proplácet neurorehabilitace, to nám hodně pomohlo,“ vypráví a dodává, že platby za rehabilitace stály rodinu desetitisíce korun ročně. „Cvičit náš syn prostě musí, aby nezůstal nehybný,“ vysvětluje žena, které další starosti přidělalo zavření škol. K celodenní starosti o Štěpánka jí totiž přibyla péče o jeho staršího brášku Matyáše (7). „Najednou jsme se věnovali dvěma raubířům, navíc Matyáš se musel i poctivě učit,“ usmívá se a ve vážnějším tónu dodává: „Koronavirus nám ubral kus sil a přidal pár starostí.“

Lucie se Štěpánkem chodívala alespoň na procházky na jejich oblíbené místo v lese v Příboru. „I tak ovšem bylo nepříjemné klukům nasazovat roušky, přes něž se těžko dýchá i dospělým. Ještě štěstí, že jsme se koronavirem nenakazili,“ říká maminka.

Malý Štěpánek je velký bojovník, ale na fyzioterapii, která je pro něj velmi bolestivá, se občas neubrání slzám Malý Štěpánek je velký bojovník, ale na fyzioterapii, která je pro něj velmi bolestivá, se občas neubrání slzám | Blesk:Karel Janeček

Tipy, jak ulehčit rodinnému rozpočtu, najdete už v pondělí ZDARMA V DENÍKU BLESK! Co najdete ve 3. díle?

Ošetřovné

Vše, co potřebujete vědět o ošetřovném, se dozvíte ve dvaceti nejdůležitějších otázkách a odpovědích. Poradíme i osobám samostatně výdělečně činným, kde, jak a dokdy mohou žádat o příspěvek.

Nájem

Nouzový zákon chrání nájemníky před vyhazovem. A znalost zákonů a práv zas chrání vás před triky majitelů nemovitostí. Zjistíte, co si nesmí dovolit a jak můžete snížit nebo oddálit nájem.

Hypotéky

Trápí vás splátky? Nevíte, jak zaplatíte hypotéku? Nevěšte hlavu! Připravit se musíte na nějaké to papírování, ale odměnou vám může být trochu klidnější spánek bez obav, že přijdete o střechu nad hlavou.

Mimořádná okamžitá pomoc

Finanční injekci od státu nyní dostane mnohem víc rodin. Stačí jen vědět, jak o ni požádat. Dávky mimořádné okamžité pomoci zmírní tvrdý finanční dopad.

A navíc smlouvy zdarma!

Jak sepsat žádost o snížení nájmu? Jak vypadá žádost o odložení nájmu? S Bleskem nemusíte platit právníkovi. Vzory smluv získáte v příručce Nová pravidla pro život ZDARMA!

Příručka Blesku pro život po pandemii. Příručka Blesku pro život po pandemii. | Blesk

Video se připravuje ...
Další videa