Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malý bojovník František trpí mozkovou obrnou: Lidé se mu skládají na „kosmickou rehabilitaci“

Autor: ran - 
8. července 2020
05:20

Několik set tisíc korun bude stát rehabilitace malého Františka (3), se kterým se život už od narození nemazlil. Při porodu musel být resuscitován, chyběl mu kyslík a skončil s dětskou mozkovou obrnou. Lékaři řekli, že z něj bude doživotní nemohoucí ležák. Fanda je ale proti všem prognózám na dobré cestě: Na jeho nákladnou rehabilitaci se teď skládají lidé z celé republiky!

Františkovi po porodu odumřela čtvrtina mozku. Trpí mozkovou obrnou, byl i částečně ochrnutý. Mamince Jarmile lékaři doporučovali dát Fandu do ústavu, kde by už byl nadosmrti upoután na lůžko. Jarmila se ale nevzdala. A spolu se svým synem od té doby ušla pořádný kus cesty. Ještě však zdaleka nemají vyhráno.

Po tápání a zkoušení nakonec maminka narazila na terapeutickou metodu Therasuit, která původně byla používána u kosmonautů. Ti měli problém udržet se na nohou po návratu z vesmíru, kde trávili čas ve stavu beztíže. Oblékali je proto do speciálního obleku, jehož zmenšená verze je přichystaná i pro chlapečka.

„Kosmická“ rehabilitace funguje!

Pro Fandu je tato metoda velmi nadějná. A přináší už i své první výsledky. Maminka prozradila, že syn je již schopen neobratné chůze, ona ho ale ještě stále musí držet za ruku. „Fanda se teď snaží ujít vždycky aspoň kousek. Jakmile ho pustím, padá. Ale pilně trénujeme. Dostane brzy speciální ortézky a s nimi snad bude chodit zase o něco lépe, nyní má jednu nožičku vbočenou a chodí vlastně po kotníku,“ přiblížila pro Blesk.cz peripetie maminka.

„Pevně věřím, že to časem půjde. Sice to Fanda už někdy bere i s humorem, ale doteď to byl hlavně samý pláč. Je to běh na velmi dlouhou trať, ale ten únavný běh za to stojí - protože ‚doživotní ležák‘ začíná - nějak - chodit,“ doplnila Jarmila.

Speciální cvičení neproplácí pojišťovna ani stát, a maminka s Františkem tak teď budou potřebovat každou korunu. „Kosmická“ rehabilitační metoda totiž vůbec není levnou záležitostí!

Pomoci tomu, aby se František jednou pustil maminčiny ruky, teď může každý, a to různými způsoby. Třeba tak, že zajde na zábavní charitativní Den pro Františka, který proběhne v Klášteře nad Ohří 2. srpna od 10 do 22 hodin s účastí několika desítek umělců, mezi nimiž nebude chybět třeba Naďa Konvalinková nebo Petra Černocká.   

Každý šikovná ruka je vítána

Zapojit se ale může i ten, kdo na akci nezavítá osobně, a to třeba hned. Jednak může zaslat přímý finanční příspěvek na transparentní účet 225430036/0600 Bojovník František, nebo může vlastnoručně vyrobit něco hezkého. Na rukodělných předmětech už teď pracují šikovní dobrovolníci - háčkují, malují, pletou... a pomáhají.

Věnované věci pak udělají radost někomu, kdo si je koupí u dobročinného stánku na Dni pro Františka. Každý, kdo je schopný a ochotný přispět svou rukou k dílu, se může spojit s koordinátory stánku přes e-mailovou adresu denprofrantiska@seznam.cz a výrobky jim do 25. července předat.

Výtěžek z celé akce - tedy z dobrovolného vstupného, z prodeje rukodělných výrobků a z tomboly, poputuje na nákladnou rehabilitační léčbu malého Františka, která bude v ideálním případě sestávat ze čtyř až šesti týdenních rehabilitačních pobytů.

„V současnosti absolvujeme dva pobyty, ale aby rehabilitace byla účinná, musí jich Fanda absolvovat až šest do roka“, řekla Blesk.cz maminka. Každý z nich vyjde na 70 tisíc, celkový účet za ně tedy dosáhne několika set tisíc korun! 

Lidé posílají skvosty

Co se týče výrobků do dobročinného stánku, už teď nám lidé posílají skvosty: nádherné pletené šály, ručně vyrobené šperky a věci z keramiky. Všechno vyráběli vlastníma rukama, což jsme chtěli a jsme za to rádi,“ řekl pro Chomutovský deník principál divadla Hnedle vedle a organizátor Dne pro Františka Tomáš Barták.

 

frantacizek ( 8. července 2020 06:03 )

pošleme, když je to Fanda jako já za chvíli jedu za kolegou, tak pošleme. Hlavně, aby to těm dětem aplikovali naši lékaři, když už se na to národ složí.

Zobrazit celou diskusi