Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kate Zemanovou pohoršilo „školení“ samoživitelek od politiků. A maminkám předala peníze

Autor: Sabina Dračková - 
8. července 2020
14:50

Doby, kdy Kateřina Zemanová aktivně vystupovala po boku svého otce a kladla jeho politickým soupeřům - jako třeba Karlu Schwarzenbergovi v první prezidentské volbě - nepříjemné dotazy, jsou dávno pryč. Nyní se dcera prezidenta Miloše Zemana soustředí hlavně na charitu a k politice se spíš nevyjadřuje. Když ale předávala šek samoživitelkám, které se starají o své handicapované děti, ohradila se proti výrokům některých politiků. Od těch v minulosti, ale i v úterý ve Sněmovně zaznívalo, že samoživitelky si zkrátka „špatně vybraly muže“.

Sama vyrůstala v rodině vlivného politika. Někdejšímu premiérovi Miloši Zemanovi pak jeho dcera Kateřina pomáhala v prezidentské kampani, kdy po jeho boku vystupovala mnohem výrazněji a častěji, než jeho manželka, nyní první dáma Ivana Zemanová.

Část peněz z nadačního fondu svého otce nyní věnovala těm, kteří takové štěstí jako ona neměli. 164 tisíc dostaly čtyři maminky, které zůstaly samy na péči o své těžce nemocné děti.

Cvičení vyjde až na 90 tisíc měsíčně

„Jedna ruka mu vůbec nefunguje. Takže já ji potřebuju zapojit do standardního používání, aby si mohl i hloupý rohlík vzít oběma rukama,“ popisuje Marie Burghartová, maminka dvojčat Jáchyma a Jindřicha. Jindřich se narodil zdravý, Jáchym má mozkovou obrnu. „Ve svých třech letech je na úrovni ročního, nemluví,“ upřesnila.

Video  „Je na úrovni jednoho roku,“ říká maminka tříletého chlapce s dětskou mozkovou obrnou. Pomůžou jí peníze z nadace prezidenta Zemana. Ty jí před kamerou Blesk Zpráv symbolicky předala "první dcera" Kateřina Zemanová. (8. 7. 2020)  - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Jednou z obdarovaných je i Jana Phillipová, která se stará o malou Tairu. Ta do svých devatenácti měsíců působila jako zdravá holčička. Pak ale začala být apatická a zvracet. Lékaři u ní odhalili nádor na mozku, následovaly tři operace a třicet dávek ozařování. Jana Phillipová je sama nejen na ni, ale i na jejího bratra. Její dceři pomáhá právě velice finančně náročné cvičení. 

„Měsíční terapie se pohybuje okolo 70 až 90 tisíc, protože to jsou čtyři hodiny intenzivní terapie každý den,“ vypočítala pro Blesk Zprávy samoživitelka.

Jsou to bojovnice, špitla prezidentova dcera

„My jsme rádi, že jsme maminkám samoživitelkám s nadačním fondem mohli alespoň takto přispět,“ řekla Kateřina Zemanová i za svého otce. „Jsou to velké bojovnice, já je strašně obdivuju,“ vzdala maminkám postižených dětí hold. První slečna si také prohlídla kliniku, kde s dětmi cvičí a před odjezdem s nimi prohodila pár slov.

„Mně to pomůže od toho, že vím, že jeden měsíc bude o syna postaráno plnohodnotně,“ dala najevo radost samoživitelka Marie Burkhartová. Obdarované maminky dostaly polovinu měsíčních nákladů na neurorehabilitaci.

„Dětská mozková obrna není o tom, že ta rehabilitace je jednorázová, je to dlouhodobé,“ říká Burkhartová. Sama přiznala, že měla v plánu další rehabilitace pro svého syna, neměla ale dost peněz. Na finanční situaci samoživitelek se také negativně podepsala koronavirová krize.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zemanová proti názoru politiků

Těžký život matek samoživitelek je často i tématem politických debat. Kromě snahy o systémovou pomoc a její náležitosti však z úst některých tu a tam zazní kontroverzní slova.

Samoživitelky mají často problém s tím, že jejich bývalí partneři a otcové jejich dětí neplatí alimenty. Má jim pomoci třeba právě zákon o zálohovaném výživném, který schválila vláda a dostal se tak na stůl poslancům.

To, že nějaká pomoc pro samoživitelky je potřebná dokazuje i řada průzkumů hovořících o tom, že právě samoživitelky jsou velmi ohrožené chudobou. Reakce politických špiček se ukázaly jako dost překvapivé. „No tak si musí najít jiného chlapa,“ řekl před třemi lety tehdejší vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro E15.

„Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky,“ nechal se zase slyšet zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

To, jaké negativní reakce okamžitě následovaly, ani to, že se pak současný poslanec Bělobrádek musel omlouvat, některé jeho kolegy zřejmě neovlivnilo. Právě v úterní debatě o zálohovaném výživném zazněl další kontroverzní výrok.

„Měli bychom maminky ve školách připravit, aby si dobře vybíraly své partnery,“ řekl poslanec Jiří Bláha, nestraník zvolený za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

„Tak s tímto názorem určitě opravdu nesouhlasím,“ reagovala při předávání symbolické finanční pomoci samoživitelkám prezidentova dcera Kateřina Zemanová. „Já si myslím, že to je komplexní problém a je to velmi velmi osobní věc. K tomu bych se radši absolutně nevyjadřovala,“ dodala první slečna, která byla na akci pro novináře jinak poměrně skoupá na slovo.

Koronavirus Kate překazil plány

Jak Blesk Zprávám v lednu prozradila první dáma Ivana Zemanová, tématem byl tenkrát hlavně odjezd dcera Kateřiny do Británie, kde studovala a dříve i pracovala jako barmanka. „Budu se samozřejmě těšit, až se zase vrátí, a doufám, že se vrátí brzy,“ řekla tenkrát první dáma. To ale ještě netušila, že její dcera neodjede kvůli koronaviru vůbec.

Protože je však prezident Miloš Zeman typickým zástupcem rizikové skupiny, příliš času si v koronavirové době s dcerou neužil. Odloučený byl i od manželky. Zatímco od kritickou dobu trávil zejména na zámku v Lánech, jeho manželka a dcera byly v areálu Pražského hradu v Lumbeho vile, jak Blesk Zprávám řekl prezident. 

Video  Miloš Zeman o dceři Kateřině a první dámě  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Obě jsou v pořádku, jsem s nimi v pravidelném kontaktu. Dcera už měla odjet do Anglie, ale protože lety byly zakázány, tak je zatím tady,“ nastínil Zeman. 

Kateřina Zemanová už není tak výrazná jako dřív, kdy zejména v době prezidentské kampaně svého otce nechávala nahlédnout částečně i do svého soukromí. Naposledy se v koronavirové době na veřejnosti ukázala opět ve spojení s charitou.

O něco nižší částku než ve středu věnoval prezidentův nadační fond v květnu Fondu ohrožených dětí, který provozuje síť zařízení Klokánek. Šek i tenkrát předávala první dcera.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa