Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Holčička spolkla nevinně vyhlížející hračku: Musela na operaci a přišla o kus střeva

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ran - 
15. října 2020
16:24

Nová mánie kolem magnetických kuliček válcuje hračkářství. Malou Sadie přitom mohla stát život. Silné magnety se prodávají jako hračka, ale pro děti se přitom moc nehodí. Caparti z nich totiž nestaví jen pěkné figurky a předměty, nýbrž s nimi doslova dělají psí kusy. Stejně jako Sadie, která si přivodila perforaci střeva, když se jí kuličky v útrobách spojily poté, co je spolkla.  

Sadie Lathamová (10) z Kirkby u Liverpoolu měla z pekla štěstí. Jednoho večera spolkla hrst zdánlivě nevinných magnetických kuliček, aniž o tom věděla. Hrála si s nimi a strkala si je do pusy. A pak šla spát. Teprve po třech týdnech ji začalo silně bolet břicho, takže ji museli převézt na pohotovost. Tam měli lékaři podezření na zánět slepého střeva, na rentgenu se ale ukázalo, že má ve střevech 15 magnetických kuliček. Ty se jí ve střevech spojily dohromady a proděravěly jí střevní stěnu.

Šlo jí o život, 7 centimetrů střev jí byli nuceni vzít. Na dalších místech střeva chirurgové museli sešít pár menších trhlinek, které se holčičce působením kuliček v útrobách vytvořily. Na břiše jí po zákroku zůstala téměř 8centimetrová jizva. „Sadie si kuličky strkala do pusy, protože si hrála na to, že má rovnátka. Na zubech se jí pěkně spojily, takže to tak skutečně vypadalo,“ řekla podle Daily Mail holčiččina maminka Catherine (44).

Jednu řadu kuliček si Sadie dala na přední stranu zubů, další na zadní, a tak jí držely u sebe. Maminka neměla nejmenší ponětí, že dcera kuličky spolkla. Holčička se po probuzení po nich nesháněla, měla jich totiž další stovky v krabičce. Přišly na to obě až po těch několika týdnech, kdy už ale mohlo být pozdě. 

Silně magnetické kuličky jsou nejen ve Velké Británii nová trendy hračka, označovaná jako „edukativní“. Prodávají se po mnoha kusech a děti z nich rády vytvářejí různé tvary, vzory, a vlastně cokoli je napadne. Na sociálních sítích se už maminky před novou hračkou vzájemně varují a sdílejí dívčin odstrašující příběh. Začaly si hlásit, že jejich ratolesti si kuličky strkají všude možně, i do uší a nosu, aby to vypadalo, že si nechaly udělat piercing.

Catherine sama vyzvala internetového prodejce, u kterého kuličky pořídila, aby je stáhl z prodeje. Jako zodpovědná matka si uvědomuje, že Sadie mohla snadno zemřít. „Chybělo málo a přišli jsme o ni. Měla obrovské štěstí,“ řekla Catherine.

Kromě Sadie se jen v Británii na operační sál kvůli těmto kuličkám dostaly další čtyři děti. Už na začátku roku před hračkou varoval jistý lékař z města Stockport, který napsal otevřený dopis, kde uvedl, že se magnetické kuličky ve vnitřnostech mohou přitáhnout, i když jsou v tu chvíli každá v jiné části střeva. Tlak, kterým se přitáhnou, tkáň poté proděraví. Už tehdy volal po zákazu hračky.   

jelenovi ( 15. října 2020 17:35 )

Desetilety decko si narve magneticky kulicky do huby a jde s tim spat?! Kdyby ji bylo pet, tak jeste budiz, ale v tomhle pripade to asi nebude uplne chyba kulicek. Muze bejt rada ze je ve spanku rovnou nevdechla

Zobrazit celou diskusi