Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drama při bouřce v Beskydech: Martina (35) zachránil kolega, nahodil ho zpátky do života

Autor: chm - 
25. srpna 2020
09:16

Prudká rána a pak už jen tma. Policistu Martina Žebroka (35) během služby v Beskydech za nevinného deštíku zasáhl výboj, poslal ho do bezvědomí a zastavil mu srdce! Jeho kolega Radim Bílý (34), ač sám zasažen, ho „nahodil“ zpět.

S kolegou Radimem si chtěli dát po pár hodinách služby v beskydských horách svačinu, a tak odstavili služební čtyřkolku. „Přišlo to zcela náhle. Drobně poprchávalo, ale nic nenasvědčovalo bouřce. Z dálky se ozval hrom. Řekli jsme si, že raději sjedeme do údolí. Už jsme se chystali vyrazit, když to přišlo. Pak už nevím nic…“ popsal člen frýdecko-místecké speciální pořádkové jednotky Martin.

Masáž srdce poprvé „na živo“

„Byla to prudká rána, cítil jsem ji na zátylku. Výboj trefil strom vedle nás, pak sjel do Martina a pak nakonec do mě. Na chvíli mě vypnul taky. Když jsem přišel k sobě, necítil jsem nohy,“ vylíčil kolega Radim. Ten se po chvíli vzpamatoval a viděl Martina, jak leží pod čtyřkolkou.

„Vrhl jsem se mu na pomoc, přiběhl jeden pán, poprosil jsem ho, ať zavolá záchranku, mezitím jsem prováděl masáž srdce. Bylo to poprvé, co jsem ji prováděl mimo trénink,“ popsal Martinův kolega.

Vrtulník málem nevzlétl

V první pomoci se Radim střídal se dvěma lidmi, kteří přiběhli na místo, a podařilo se jim přivést Martina k životu. Pak už dorazil záchranářský vrtulník. „Probral jsem se až v nemocnici. Jsem vděčný Radimovi i dalším zachráncům, že mohu být s rodinou, manželkou i pětiletým synem. Z celého srdce jim děkuji,“ řekl dojatě Martin Žebrok.

Při záchraně policisty Martina šlo doslova o sekundy i poté, co byl oživen. „Bouřková aktivita v okolí totiž zesílila a v případě prodlevy hrozila nemožnost startu vrtulníku,“ uvedl záchranář Lukáš Humpl. V prudkém větru se pilotovi podařilo vzlétnout a stroj zamířil s vážně zraněným policistou na urgentní příjem do Ostravy.

Ocenění od ředitele

Zachránci Martina Žebroka obdrželi při oficiálním poděkování medaili krajského ředitele. „Děkuji vám za vaši duchapřítomnost a za to, že kolega může být díky vám stále s námi,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Medaili obdrželi kromě policisty Radima Bílého, který kolegu oživoval, také tři civilisté, ostravský expolitik Martin Štěpánek a jeho známý Michal Opatřil, kteří pomáhali s oživováním, a Martin Tyšer, který se postaral o komunikaci se záchranáři.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi