Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Černobyl se bojí další katastrofy: Požár se blíží k jaderné elektrárně

Autor: ran, ČTK - 
14. dubna 2020
14:36

Ukrajinským hasičům se stále nedaří zlikvidovat již týden trvající lesní požár, který se přiblížil jen na dva kilometry k bývalé jaderné elektrárně v Černobylu. V zóně, z níž se po jaderné havárii v roce 1986 muselo vystěhovat veškeré obyvatelstvo, dál doutná tráva a lesní porost, a může tak dojít k dalšímu vážnému vzplanutí. 

Do hašení bylo zapojeno již přes 400 hasičů a 98 kusů techniky, včetně tří letadel a tří vrtulníků. Jen během pondělka bylo na plameny svrženo přes 500 tun vody, uvedl list Ukrajinska pravda.

Prezident Volodymyr Zelenskyj po deseti dnech mlčení vyjádřil nad situací znepokojení a začal se situací zabývat.

Obrovský požár má na svědomí zřejmě více lidí. Jako prvního policie dopadla jakéhosi recidivistu, který podle vyšetřovatelů zapálil „pro zábavu“ suchou trávu. Druhým podezřelým je 37letý muž. Ten měl pálit odpad a oharky pak vysypat do trávy za vsí. Požár, který způsobil, se nejprve sám snažil uhasit, ale oheň se mezitím rozšířil do lesa. Muži hrozí pětileté vězení, napsala agentura TASS s odvoláním na policii.

Požárům v takzvané „zakázané zóně“ Černobylu padlo za oběť celkem 12 vysídlených vsí, jejichž obyvatelé byli evakuováni po havárii čtvrtého reaktoru v dubnu 1986.

Ačkoli se požár nebezpečně blíží k nechvalně proslulé bývalé elektrárně, která svojí havárií poslala v osmdesátých letech radioaktivní mrak nad Evropu, ukrajinské úřady přispěchaly s ujištěním, že plameny neohrožují ani samotnou elektrárnu, ani úložiště jaderného odpadu. 

Do zóny kolem černobylské elektrárny se běžný člověk může dostat jedině v rámci speciálních turistických prohlídek. Účast na nich je ovšem pouze na vlastní nebezpečí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi