Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Okolí Černobylu děsí po požárech rostoucí radiace. Žhářům hrozí vysoké pokuty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. dubna 2020
22:30

Požár u černobylské jaderné elektrárny na severu Ukrajiny, který vypukl minulý víkend, se podařilo uhasit. Na některých místech je ale ještě třeba likvidovat doutnání. Podle agentury Ukrinform to sdělila tisková služba úřadu pro mimořádné situace, která zároveň uvedla, že travnatý a křovinatý porost se rozhořel na jiném místě. O víkendu hořelo v okolí vesnice Vladimirovka, požár v oblasti způsobil nárůst radiace.

Úřad pro mimořádné situace také oznámil, že v okolí Vladimirovky zaznamenali vzrůst radiace, na vině je podle nich požár. „Tohle je velmi špatná zpráva, podle údajů v ohnisku požáru vzrostla radiace,“ komentoval situaci Jegor Firsov, šéf Státní ekologické inspekce.

„Jak si můžete všimnout na videu, naměřili jsme hodnotu 2,3. Norma je přitom 0,14. Zvýšené hodnoty jsou ale naštěstí jen v místě požáru,“ vysvětlil Firsov na svém facebooku.

Požáry v oblasti představují problém

„Záměrné vypalování trávy na jaře a na podzim je problém, se kterým bojujeme dlouhodobě,“ doplnil Firsov a vyzval úřady, aby přijaly přísnější zákony. „Návrh nové legislativy už existuje. Žháře by po jejím schválení čekaly vysoké pokuty, doufám, že zákon projde,“ prohlásil Firsov.

V zakázané zóně kolem elektrárny, jejíž reaktor explodoval v roce 1986, požár vypukl v sobotu. Plochu zasaženou plameny se hasičům v úterý podařilo zmenšit z původních 25 hektarů na deset hektarů, silný vítr však později oheň rozšířil na 35 hektarů lesního porostu.

Ve středu ráno úřady oznámily, že otevřený oheň na tomto požářišti je už uhašený. Na některých místech je ale stále vidět doutnání a hasiči na místě stále zasahují.

V Kyjevu je radiace v normě

Úřad pro mimořádné situace v souvislosti s tímto požárem ujistil, že radiační situace v hlavním městě Kyjevě, které leží asi sto kilometrů na jih od Černobylu, a v Kyjevské oblasti je stabilní. Naměřené hodnoty nepřesahují stanovené normy. Podle úřadu se na hašení podílelo 253 lidí a 68 kusů techniky. Hasiči použili i letadla, která v úterý při 81 letech shodila 288 tun vody, napsala agentura Ukrinform.

Policie Kyjevské oblasti podle médií oznámila, že zadržela jednoho z místních obyvatel. Podle vyšetřovatelů zřejmě požár zavinil, když pálil odpadky a oheň nechal bez dozoru. Úřad pro mimořádné situace dnes rovněž sdělil, že jinde v zakázané zóně kolem elektrárny začala v úterý večer hořet tráva a křoviny. Na některých místech hořelo ještě dnes ráno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi