Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tady Kubiš s Gabčíkem plánovali atentát na Heydricha: Luxusní usedlost je na prodej

Autor: dce - 
28. ledna 2020
18:09

Luxusní vilka v britském Warwickshiru je na prodej za v přepočtu 45 milionů korun. Dům v malebné středoanglické krajině má ale kořeny, které sahají až do české historie. V okolí usedlosti totiž stanovaly tisíce československých vojáků za druhé světové války. Josef Gabčík tu s Janem Kubišem plánovali atentát na Heydricha!

V nabídce jedné britské realitky se před nedávnem objevila vskutku unikátní vila. Její jedinečnost nespočívá ovšem pouze v luxusním interiéru, rozlehlém pozemku či nádherném okolí. Moderní dům stojí v místech, kde před osmdesáti lety Josef Gabčík, Jan Kubiš a další čeští vojáci spřádali plány na atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Vila zvaná Rooftops leží v usedlosti Moreton Paddox na jihu obce Moreton Morrell v britském Warwickshiru. Přímo sem přijelo v roce 1940 několik tisíc českých vojáků. Podle studie Josefa Čvančary pro Ústav pro studium totalitních režimů právě v Moreton Paddox dostal Gabčík od prezidenta Edvarda Beneše druhý Československý válečný kříž 1939.

Usedlost byla v roce 1950 zbourána a na rozlehlých pozemcích vyrostlo celkem osmnáct nových domů - Rooftops jedním z těch největších. V roce 2005 ho koupili manželé William a Carol Smithovi, kteří pak strávili čtrnáct měsíců renovacemi a modernizací vily.

Moderní nemovitost spolu s pečlivě navrženými zahradami vyhrála několik prestižních architektonických cen. Manželský pár se vilu rozhodl prodat, protože v rozlehlém domě po odstěhování dětí zůstali sami.

Rooftops má pět ložnic, tři obýváky, šest koupelen, tělocvičnu, domácí kino, několik balkónů a teras, vlastní garáž a pochopitelně nechybí ani bazén. Dům se prodává s plně zařízenou kuchyní, domácím zabezpečovacím systémem, solárním ohřevem vody a plynovým vytápěním za 1,5 milionu liber (v přepočtu asi 45 milionů korun).

xyht ( 28. ledna 2020 19:21 )

kolik si řekla stará dobrá anglie za pronájem vily pro česká fojak?Česká fojak ,toprá fojak.

Zobrazit celou diskusi