Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bojovník Leo (2) po narození vážil 810 gramů: 5hodinová operace, konec hadrové panenky

Autor: shp - 
3. ledna 2020
13:09

Malý slovenský chlapeček Leo přišel na svět bohužel předčasně. Narodil se v 29. týdnu těhotenství a vážil pouhých 810 gramů. Vypadalo to s ním špatně, protože u něj doktoři zjistili hned několik zdravotních problémů. Jak se ale ukázalo, Leo je velký bojovník. Jeho maminka Martina promluvila o jejich životním příběhu a o tom, co bude její dítě dále na své komplikované cestě potřebovat.

Leo byl kvůli velkému množství zdravotních komplikací v nemocnici dlouhých pět měsíců po narození. Protože mu praskly plíce, byl do osmi měsíců závislý na kyslíkovém přístroji. Po celý rok musel být krmen pomocnou sondou zavedenou do žaludku přes nos. „V současnosti však už konzumuje jídlo ústy,“ uvedl portál Topky.sk.

I když se občas trápíme s příjmem potravy – krmení je zdlouhavější, sem tam nás potrápí reflux a hrudky či kousky jídla ještě celkem nezvládáme, i přes to jsem nesmírně hrdá na našeho malého bojovníka,“ uvedla maminka Martina na stránce LudiaLudom.sk. Chlapečkovi nesmírně pomohla náročná pětihodinová operace. Tu dítě absolvovalo na klinice v Německu.

Zprůchodnění dýchacích cest

Podařilo se díky ní zprůchodnit část dýchacích cest, které měl Leo v důsledku častých intubací zablokované. „Musíme však přesto počkat, dokud se kanyly kompletně nezbavíme, kvůli nějakým komplikacím, ale jednou se jí jistě zbavíme. I když jsme se s ní naučili žít, přece jenom bychom chtěli, aby nás neomezovala v řeči a vydávání hlasu, ale i v rehabilitaci,“ pokračovala.

Martina dosud hlas svého synáčka neslyšela. Zmíněná operace přinesla i další pozitiva. Chlapec po ní začal pomalu rehabilitovat. „Už nebyl jen taková hadrová panenka, ale začal konečně zvedat hlavičku, celkově ji celkem pěkně udrží, rozhýbal se s nožičkami, například na hrací podložce kope ostošest,“ popsala Martina.

Velká naděje na zlepšení

To, co jiné maminky oslavují v prvních měsících života jejich dětí, je však pro Martinu mnohem cennější. „Právě to nám dává naději, že se nervové spojení začínají obnovovat, nebo že se vytvářejí nová spojení, protože dětský mozek je velmi plastický a dokáže si takto z části pomoci,“ uvedla máma.

Martina vidí další možnost dílčího uzdravování svého syna v léčbě kmenovými buňkami v Mexiku. „I díky pozitivním ohlasům mnoha rodičů, jejichž dětičky takovou léčbu podstoupily, je tu velká šance a naděje na výrazné zlepšení a posun ve vývoji. Tyto buňky dokážou, zjednodušeně řečeno, obnovit poškozené tkáně,“ vysvětlila i když připouští, že zázračné vyléčení s otcem nečekají.

Jednou ho postavíme na nohy 

Ale věříme, že ho díky této léčbě jednoho dne postavíme na nohy, že se celkově zlepší jeho vnímání a kvalita života do budoucna,“ uzavřela Martina své vyprávění. Kdo by měl zájem chlapci pomoci, může to udělat přes tento odkaz. Leo je velký bojovník a před sebou má ještě dlouhou cestu.

11karel11 ( 3. ledna 2020 17:32 )

Tak v raném životě musel chlapec tolik zkusit.

Zobrazit celou diskusi