Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Její zpěv ji proslavil po celém světě! Malá Ludmila netušila, že v Americe skončí na ulici! Teď si říká Emily Zamourkaová

Autor: chal - 
24. října 2019
18:46

Bezdomovkyně Emily Zamourkaová na začátku října v americkém Los Angeles způsobila pořádnou senzaci. Na nástupišti metra tehdy bezchybně zapěla operní árii a svým krásným hlasem  překvapila tím všechny přihlížející. Vystoupení natočil na telefon přítomný policista, video zveřejnil, a ze Zamourkaové se ze dne na den stala hvězda. Nadaná zpěvačka a multiinstrumentalistka dostala dokonce nabídku na natočení alba. K vlastní desce vedla dlouhá a trnitá cesta, která začala před 52 lety v Moldavsku pod úplně jiným jménem.

Zpívající bezdomovkyně Emily Zamourkaová si dechberoucí interpretací díla italského operního skladatele Giacoma Pucciniho získala srdce lidí z celého světa. Její příběh kromě veřejnosti zaujal třeba i hudební producenty. Joel Diamond z nahrávací společnosti Silver Blue Records Emily dokonce nabídl smlouvu na nahrání desky!

Téměř pohádkový příběh převzala média z celého světa. Deník Daily Mail pátral po kořenech zpívající bezdomovkyně, které sahají až do daleké Moldávie. Právě tam se totiž Emily v roce 1967 narodila jako nejmladší z devíti sourozenců v chudé rodině.

Jmenovala se Ludmila Grekova a její rodiče byli praktikující Adventisté sedmého dne. Když byly Emily dva a půl roku, matka ji kvůli problémům se srdcem podle Daily Mailu musela dát k adopci.

Děvčátka se ujali manželé, kteří malou Emily vychovali jako vlastní. „Její sourozenci plakali, když jsme si ji odnášeli. Plakali i rodiče,“ popsala zpěvaččina adoptivní matka Ioana (85), kterou Daily Mail našel ve městě Leova na západě země.

Ioana s manželem žili v chudobě, ale protože jejich jediná dcera projevovala od útlého věku nepopiratelné hudební nadání, koupili jí piano a housle. Ve dvanácti letech se pak Emily dozvěděla, že je adoptovaná.

Se svou biologickou rodinou se pak znovu shledala a následující roky ji pravidelně navštěvovala. Přirozený muzikální talent Emily podpořilo hudební vzdělání, kterého se jí dostalo na konzervatoři v ruské Soči a na vysoké škole v Moldávii.

Po dokončení studií se Emily vdala a usadila v Soči. Nešlo však o šťastný vztah, manžel Emily tloukl a jednou jí dokonce zlomil nos. Po rozvodu se mladá umělkyně nastěhovala k biologickým rodičům a tehdy přišel životní zlom – pád Železné opony. Emily po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 spolu s celou rodinou emigrovala do Spojených států.

Tam se živila jako servírka a učitelka hudby. V roce 2004 nečekaně navštívila rodnou zem a překvapila rodinu a dávné přátele. Své adoptivní rodiče pak vzala do Ameriky s sebou a nechala je u sebe rok žít.

Emilyny problémy začaly v roce 2005, kdy podle informací Daily Mailu vážně onemocněla a musela být hospitalizována v nemocnici. Účty za pobyt ve špitále byly příliš vysoké a Emily tak začala mít existenční problémy.

Během posledních osmi let byla talentovaná hudebnice několikrát zatčena pro krádež, v roce 2014 si dokonce odseděla 35 dní ve vězení. Na ulici skončila v roce 2017.

Poslední roky nepatří k těm nejveselejším v životě Emily Zamourkové, v říjnu se ale na 52letou emigrantku usmálo štěstí a dostala druhou šanci. Podle informací Daily Mailu muzikantka zatím veškeré nabídky na nahrání hudebního alba odmítla.

Video  Zpívající bezdomovkyně Emily Zamourková si získala tisíce fanoušků  - LAPDHQ
Video se připravuje ...

Kromě návrhu smlouvy u nahrávací společnosti dostala Emily také jednu nabídku z rodné Moldávie. „Ludmilo, pokud chceš, vrať se do rodného města,“ vzkázala přes Daily Mail Olga Lozanová, ředitelka umělecké školy v moldavském městě Leova, kde Emily v mládí bydlela s adoptivními rodiči. Lozanová vycházející hvězdě nabídla místo učitelky hudby ve škole.

Od návratu domů však dceru zrazuje její adoptivní matka Ioana. „Nemá, proč se vracet, co by tu dělala? Leova je příšerné místo. Všichni odtud utíkají. Všichni moji sousedé se odstěhovali za prací do Itálie. Já ještě žiju, ale zítra už můžu být mrtvá,“ uzavřela stará žena.

Zobrazit celou diskusi