Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Honzík se narodil bez známek života, museli ho dvakrát oživovat: Rodina nemá peníze na léčbu

Honzík se narodil bez známek života, museli ho dvakrát oživovat: Rodina teď nemá peníze na léčbu.
Honzík se narodil bez známek života, museli ho dvakrát oživovat: Rodina teď nemá peníze na léčbu.  (Autor: Facebook Karlovarského kraje. )
Autor: VaB - 
4. listopadu 2019
15:45

Honzík se narodil bez známek života. Musel být po porodu dvakrát oživován a skončil v dětské nemocnici na JIP. Život se rodičům obrátil vzhůru nohama, když zjistili, jakým postižením jejich syn trpí. Teď shánějí peníze na jeho nákladnou léčbu, která mu pomáhá!

Osm let se rodiče Honzíka snažili o miminko. Podstoupili různá vyšetření, testy, imunologii, a dokonce i několik umělých oplodnění. Poté se dozvěděli, že se jim narodí syn! „Celé těhotenství probíhalo v pořádku, všechny odběry i sonografie nám potvrdily, že čekáme naprosto zdravého chlapečka, radost byla obrovská,“ popisuje otec na webových stránkách o Honzíkovi. 

Honzík se na svět podíval 25. června po protahovaném a indukovaném porodu, který trval 22 hodin. Narodil se ale bez známek života, musel být dvakrát oživován. Poté byl převezen do karlovarské nemocnice na dětskou JIP. Tam ležel celkem čtrnáct dní připojen na nejrůznější přístroje.

„Den po narození jsem se rozjel podívat na svého synka. První, co jsem slyšel z úst lékařky, bylo: ‚Dávám Vašemu synovi 10 procent života‘, nic jiného než úděs, strach a beznaděj jsem v sobě neměl,“ píše se dál. Honzík ale bojoval a přežil.

Těžká hypoxie ale zapříčinila, že má postižený mozek. Mezi jeho diagnózu patří například porodní asfyxie (dušení), psychomotorická retardace s kvadruspasticitou a epilepsií, svalová hypotonie a má velký problém s pohybem. Toto je ale jen výčet z mnoha dalších diagnóz. 

Rodiče se v roce 2012 dozvěděli o terapii, která pomáhá dětem s pohybovým postižením. Od té doby tuto metodu terapie pravidelně navštěvují. Kvůli tomu se například podívali i na Ukrajinu nebo na Slovensko. Léčba je ale finančně náročná, čtyřtýdenní terapie stojí téměř 87 tisíc korun.

„Mentálně nám Honzík velmi pokročil, celkově se zpevnil, hlavičku drží lépe, má větší zájem o okolí. Jde na Honzíkovi vidět zlepšení jak po pohybové, tak po mentální stránce,“ píše otec.

Kdokoliv, kdo chce Honzíkovi pomoci, může svůj finanční dar vložit do pokladny v budově A Krajského úřadu Karlovarského kraje. Sbírku vyhlásil sám Karlovarský kraj. „I když se dnes již devítiletému Honzíkovi zdraví nevrátí, rodiče se snaží dělat maximum pro to, aby měl co nejhodnotnější a spokojený život,“ píší krajští zástupci na facebooku. Pokud chcete využít internet k poslání peněz, můžete tak učinit na speciální bankovní účet: 123-479000247/0100.  

kralovna-vsech-mori ( 4. listopadu 2019 17:43 )

Kdyby teta nerodila na starý kolena tak nemusela mít mrzáčka.

tomasfuk ( 4. listopadu 2019 16:00 )

Co takhle zrušit léčbu nějaké recidivujicí smažce a bude pro Honzíka peněz dost.

Zobrazit celou diskusi