Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Anetě (15) po pádu v nemocnici odumírá ruka. Potřebuje operaci za 6 milionů

Autor: Andrea Ulagová - 
21. března 2019
06:15

Markéta (41) si neustále vyčítá, že před sedmi lety nechala svou dceru Anetku (15) samotnou na noc v nemocnici, kde měla podstoupit vyšetření nosních dutin. Druhý den se rodiče dozvěděli, že dcera vypadla z postýlky tak nešťastně, že si poranila ruku. Jenže z poranění se vyklubala komplikovaná otevřená zlomenina a poškození periferního nervu. Anetka má za sebou 25 operací, trpí bolestmi a ruka jí pomalu odumírá. S tím se ale maminka nehodlá smířit. Operace v zahraničí ovšem vyjde na šest milionů korun.

Maminka nechala sedmiletou Anetku v nemocnici, protože musela jít domů za jejím bratrem.

„Když jsem odcházela, Anet ležela v normální posteli, spala v ní od jednoho roku. Ráno jsem volala do nemocnice, kdy si můžeme pro dceru přijet. Lékařka mi oznámila, že Anet je na rentgenu a že musíme okamžitě přijet a dát souhlas k operaci,“ popisuje Markéta osudný den, kdy se život celé rodiny obrátil vzhůru nohama. Maminka nyní patnáctileté dívky smutně opakuje, že na ten den nikdy nezapomene.

„Po příchodu do nemocnice jsme slyšeli naši dceru plakat. Pak jsme ji spatřili. Měla ruku v sádře, z ní prosakovala krev. Neustále jsme se ptali, co se děje, ale lékaři nám řekli, že musí okamžitě na sál,“ popisuje Markéta s tím, že jí lékaři řekli, že dcera utrpěla zlomeninu lokte a posunuly se jí kosti

Podle maminky byla Anetka přemístěna z normálního lůžka do dětské postýlky. Ta nebyla zřejmě zajištěna a její dcera z ní vypadla tak nešťastně, že si do konstrukce zamotala ruku.

„Dcera mi po návratu z operačního sálu pořád říkala, že viděla kosti, které jí trčely z ruky. Navíc měla silné bolesti,“ svěřila se Markéta Blesk Zprávám. Jenže to byl pouhý začátek osmiletého utrpení.

Neustálé bolesti tiší opiáty

Aneta putovala od lékaře k lékaři. Nakonec se ukázalo, že utrpěla otevřenou zlomeninu předloktí i lokte včetně poškození periferního nervu. Vše se začalo komplikovat a nic nešlo podle představ jak zdravotníků, tak i rodiny.

Anetka trpěla bolestmi, začaly ji brnět prsty. Ruka se navíc začala křivit a objevily se i kožní defekty. Anetce odebrali kostní štěp z kyčelní lopatky, ale ani to nepomohlo.  Časem lékaři vyhodnotili bolesti jako chronické a nasadili dívce opiáty a anestetika na bolest.

Anetka z Prahy putovala na kliniku do Drážďan. Tam rodině oznámili, že jí postupně odumírá ruka a byl jí zaveden PICC katetr, míšní stimulace i periferní stimulace, aby bolesti ustaly. Vše ale bez efektu. Jednu z operací musela Anetka podstoupit za plného vědomí.

Ruka pomalu odumírá

Vypadalo to po čase, že se situace zlepšila. Anetka je podle maminky velmi nadaná fotografka, vyhrála už několik soutěží. Jenže radost netrvala dlouho. Ruka začala slábnout a objevily se křeče.

„V tu dobu už se od nás začali lékaři odvracet. Pak už i rušili kontroly s tím, že musíme přijmout, že Anetka nebude mít už nikdy funkční ruku, protože jí odumírá,“ říká zoufalá maminka a pokračuje: „Anetce z ruky padají věci, slábne jí, bolesti přetrvávají. Nikdo už nám nedokáže pomoci.“

Operaci za 6 milionů pojišťovna neproplatí

V současné době má za sebou Anetka 25 operací. Lékaři v Česku už podepsali potvrzení, že Anetce už nepomohou. Jediným východiskem je tedy operace v zahraničí. Maminka si našla specializované pracoviště v Izraeli, kde by mohli Anetce pomoci.

„Vím, že už ruka nebude nikdy plně funkční, ale chci jen jedno – aby moje dítě netrpělo bolestmi a aby o ruku nepřišla,“ přeje si Markéta.

Tento týden odlétá maminka s Anetkou do Tel Avivu na první vstupní prohlídku. Pomocí nadačního fondu Karla Janečka se rozjela sbírka, která pokryje tuto první cestu.

„Jenže finální částka léčby může být až kolem šesti milionů korun. Tu ale pojišťovna v Česku neproplatí, protože zákrok se uskuteční mimo Evropskou unii,“ vysvětluje maminka. Proto se obrátila na širokou veřejnost a prosí, aby jí lidé pomohli dceřinu ruku zachránit.

Chcete pomoci Anetce? Přispívat můžete zde.

Markéta: Nemocnice nekomunikuje

Markéta také podala na nemocnici v Břeclavi, kde se Anetce úraz stal, žalobu. Podle ní vinu necítí, odmítli i mimosoudní odškodnění a nekomunikují. Blesk Zprávy oslovily i břeclavskou nemocnici, na vyjádření ale stále čekáme.

„Chtěla bych poděkovat ambulanci pro léčbu bolesti v nemocnici v Českých Budějovicích, tam o dceru dobře pečují,“ dodává maminka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině