Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojemný dopis mámy vojáka Patrika (†25), který padl v Bagrámu: Hledám ho v každé minutě života, píše

Autor: yks - 
7. srpna 2019
19:24

Od šokující tragédie, při které v afghánském Bagrámu zahynula trojice českých vojáků, Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, uplynul v pondělí rok. Vzpomínají na ně vojáci, vděční spoluobčané a především jejich rodiny. Máma nejmladšího z padlých českých hrdinů Patrika napsala dojemný dopis, ve kterém líčí, jak moc jí milovaný syn chybí. 

„Připravte se, je to síla,“ stojí na facebookovém profilu české armády, v příspěvku, který obsahuje dopis adresovaný mužům a ženám ve zbrani. Patrikova maminka píše o tom nejtěžším, co prožívá. 

„Je to rok, nejbolestnější, jaký si kdo dokáže představit. Rok bolesti, slz, vzteku a neskutečného stesku po milovaném člověku, kterého hledám v každém slovíčku, každé vzpomínce, v každé minutě života,“ píše zdrcená žena. 

Vojákem chtěl být odmalička

„Patrik byl voják celou svou bytostí a jeho touha po téhle profesi byla odmalička. A cesta za tímto jeho snem nebyla lehká,“ píše máma Patrika. Musel se mnou moc bojovat, už když jsem nechtěla, aby šel na střední vojenskou školu a pokračovalo to dál, protože jsem ho viděla všude jinde, jen ne v armádě,“ vysvětluje. Jenže mladý muž si svůj sen nechtěl nechat vymluvit.  

Mise byla vrcholem jeho úsilí

„Už tady ukázal, že za svým cílem půjde, ať to bude jakkoliv složité. A za všechno úsilí a dřinu přišel pro něj naprostý vrchol – mise,“ stojí v dopisu. „Armáda mu dala smysl života, hrdost na svoje zaměstnání, které miloval, na svou zem. Vím, že i kdyby tušil, co ho čeká, tak by necouvnul,“ přemítá Patrikova maminka. 
„Moc mně chybí, nám všem. A skláním se před vámi s hlubokou pokorou za vaši statečnost a odvahu,“ uzavírá matka při příležitosti ročního výročí Patrikovy tragické smrti.