Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Věra Sosnarová (88): 20 let věznění v gulagu si vymyslela?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Kateřina Baranová - 
21. července 2019
14:25

Vypráví o svém utrpení, které prožila při dvacetiletém věznění v sovětském gulagu. Jezdí po besedách a školních přednáškách. Už od roku 2002. Jednou vadou na celé záležitosti je, že Věra Sosnarová (88) v žádném gulagu nebyla. Poukazuje na to studie historika Adama Hradilka.

Věra Sosnarová je považována za jednu z poslední žijících pamětnic těchto pracovních táborů. Svým krutým životním příběhem doháněla k slzám snad každého, kdo se jejích besed zúčastnil. Loni obdržela Cenu hejtmana Jihomoravského kraje a dokonce jí byla navržena medaile Za hrdinství.

Podle historika Adama Hradilka z Ústavu pro studium totalitních režimů ale Věra nikdy v pracovních táborech nebyla. Na kauzu upozornil Deník N. „Nepředložila jediný důkaz o svém pobytu v gulagu. Naopak se objevily doklady jako pracovní knížka, která poukazuje na její civilní zaměstnání,“ uvádí Hradilek, který se na základě archivních pramenů snažil příběh zrekonstruovat.

Žádné upalování

Její výroky v rozhovorech a na besedách podle historika navíc odporují skutečnému násilí v Sovětském svazu. „Vězni zažívali obrovské utrpení, ale nebyli upalováni po stovkách ve stodolách ani nebyli tráveni jedem, zabíjeni za nesplnění normy či vystavováni sexuálnímu násilí v takové míře a formě, jak Sosnarová líčí,“ upřesnil Hradilek. Podle něj těžký život opravdu měla. „Není ale to, za co se vydává. Není oběť gulagu a svým vyprávěním znevažuje památku skutečných obětí,“ dodal.

Odškodnění nedostala

Věra Sosnarová se narodila v chudé rodině v Brně. Jak prezentuje svůj příběh: Takto: V květnu 1945 ji se sestrou a matkou odvlekla Rudá armáda na Sibiř do gulagu. Podle jejích slov strávila osm let v lesních lágrech a dvanáct v dolech či továrnách. Tam byla údajně mlácena a znásilňována. Pracovat prý musela dvanáct hodin v kuse a prý byla i svědkem hromadného pálení vězňů.

Zpět do Československa se dostala náhodou v roce 1964 díky předsedovi ruského kolchozu. Do roku 2002 o životě v gulagu kvůli strachu nemluvila. To až poté, co zákonodárci schválili pro oběti odškodnění ve výši 12 tisíc korun za každý měsíc věznění. Věřinu žádost ale Česká správa sociálního zabezpečení zamítla.

Pamětnice nesouhlasí

Veškeré historikovy argumenty Věra Sosnarová podle Deníku N vyvrací. Dokumenty, které dokládají její civilní zaměstnání, považuje za falešné.

Cascia ( 22. července 2019 17:58 )

Je psychicky nemocná http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/1455­526337­883543­/pos­ts/178­264565­850494­1/?sub­story_­index­=0

Taurus70 ( 21. července 2019 22:04 )

Pani je psychicky nemocna,vypada to ze je rada stredem pozornosti ale tim ze donasela STB by se nerada chlubila😂😂😕zrejme stejna spina jako zdejsi anonym01💩

Tara-Tara ( 21. července 2019 20:06 )

njn....stokrát opakovaná lež je nakonec pravdou a bába tomu už skálopevně věří...na zblití

Solinska ( 21. července 2019 19:53 )

...kdyby mladi puživali svuj mozek ?...to se ješte dalo za bolševika!...
včil je "nova doba"­...ne­omar­xismus­...so­cial­ni inže­niry­...in­kluzi­e...
vymyvani mozku dočista!...kdo to vede a proč?...nevim

fh52 ( 21. července 2019 19:34 )

A takových lhářů kteří trpěli za bývalého režimu je tady mnoho a novináři o nich píší jako o svatých a ti mladí jim vše žerou,kdyby používali svůj mozek možná by nebilo tolik protestů

Zobrazit celou diskusi