Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi v roce 1968 zapalovali tanky a stříleli na nás, tvrdí „pošukaný“ poslanec

Autor: tva - 
13. června 2019
19:05

Nazývat účastníky událostí roku 1968 okupanty je přinejmenším neetické, tvrdí v rozhovoru pro web Lidovky.cz ruský komunistický poslanec Jurij Sinělščikov. Právě on je autorem návrhu, který by uznal účastníky sovětské okupace bývalého Československa z roku 1968 za válečné veterány. Prezident Miloš Zeman legislativní úpravu označil v neděli za dílo „dvou pošukaných poslanců“ a ve čtvrtek se kvůli návrhu sešel na Pražském hradě s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským. Z kritiky neubral.

Jurij Sinělščikov je poslancem Státní dumy za Komunistickou stranu Ruské federace. V rozhovoru mluví o tom, že lidé, kteří se operace v srpnu 1968 účastnili, se po odsouzení invaze ze strany někdejších nejvyšších představitelů SSSR a Ruska (Michaila Gorbačova, resp. Borise Jelcina) cítí jako zločinci.

„Za sovětských dob to byli vojáci – internacionalisté, dnes jsou agresoři a okupanti. Proto chtějí morální podporu, aby někdo naplno řekl, že plnili svoji vlasteneckou povinnost,“ vysvětluje vznik svého návrhu Sinělščikov pro Lidovky.cz.

Okupanty měl údajně pozvat Dubček

Zákonodárce, který v roce 1968 sám přijel do Prahy, přitom tvrdí, že vstup vojsk byl do značné míry založen na tehdejší vůli obyvatel Československa. „Vy Češi o tom buď nemluvíte, nebo nevíte, ale já vím, že 18. srpna Dubček volal Brežněvovi a žádal ho, aby poslal vojska. Za takových okolností nazývat účastníky událostí roku 1968 okupanty je přinejmenším neetické,“ vyjádřil se ruský poslanec v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Podle slov poslance tehdejší příslušníky vojsk Varšavské smlouvy zarazilo, že je obyvatelé Československa nevítají a dívají se na ně skrz prsty. „Byli jsme přesvědčeni, že lidé nás přece žádají, abychom přišli. (...) Ale i lidí, kteří nás o zásah prosili, jsem viděl hodně, děkovali nám, říkali – změny, které československé vedení prosazuje, nejsou žádnou demokratizací, ale destrukcí. Takových řečí jsem slyšel opravdu hodně a jsem přesvědčen, že jsme konali správně,“ popisuje dál v rozhovoru své zážitky.

Češi zapalovali ruské tanky i s lidmi uvnitř, tvrdí poslanec

Zákonodárce se vyjádřil také ke svým dřívějším výrokům, které zazněly před čtyřmi lety v ruské státní televizi. Podle Sinělščikova Češi po sovětských vojácích stříleli. „Slyšel jsem, jak stříleli z kulometů ze střechy Národního muzea. (...) Pálili odtud totiž po všech, jak po Češích, tak po našich vojácích.“

Poslanec následně popisuje scénu, při které měli údajně obyvatelé na vojáky útočit ještě rafinovaněji. „Viděl jsem také, jak chlapec a dívka prakticky mně před očima zapálili jeden náš tank, posádka ale stačila vyskočit. Postupovali velmi jednoduše, prorazili palivovou nádrž a potom ji pochodní zapálili. Takto shořelo několik našich strojů a zůstali tam i lidé, které to upálilo zaživa, to vše je zdokumentované.“

K návrhu zákona iniciovaného právě Sinělščikovem, se nicméně čeští představitelé staví jednomyslně. Kritizují jej shodně Sněmovna i Senát, a také ministerstvo zahraničí. Čeští poslanci označili návrh za „odporný pokus legitimizovat okupaci“, který může poškodit vztahy mezi Českem a Ruskem. Před tím varoval po schůzce prezidenta Zemana s ruským velvyslancem také mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Lucio1 ( 9. července 2019 21:57 )

I po atentátu na Heydricha bylo plné náměstí hajlujících lidí...

marmat ( 14. června 2019 17:42 )

iFender: ODDĚLTE laskavě racionalitu KSČ od ostatní větši­ny..­.Děku­ji.Kdo zval k sobě oficíry ???A kde? Musel byt zvrhlej a to MIMOŘÁDNĚ,nebo "mimořádně postavenej"

marmat ( 14. června 2019 17:35 )

PPP150W:Rusko dokáže vymyslet a dát do provozu i anti-anti-dopingové laboratoře ....a servírovat rozbory -"falešné audity dopingu" celému Světu...Dokáže i VÍC, že ?
Novičoky, Nikuliny....jen kulíme oči.....

marmat ( 14. června 2019 17:31 )

Satanas: velmi dobře VÍTE, že TOHLE bylo 100% jinak a cvičení bylo už "generálkou" , aby se přesun odehrál rychle....!!!! Proto taky NACHYSTANÁ směska vojsk !!!
A protože tu vojska zůstala řadu let nelze být NIJAK schovívavý...ke 100 % okupaci!

marmat ( 14. června 2019 17:25 )

No ono to "pošukané" zní po opakování exkluzivně,jako libé nářečí ... třeba jako vejce "malované"...po tomto označení pro Rusy neskutečně rychle "vymalované"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa