Politická bojůvka se rozhodla upozornit na sebe politím pomníku v Komenského sadech v Ostravě rudou barvou. Na reliéf nastříkali nápis v maďarštině: Kitartás Budapest 1956!, což česky znamená Vytrvejte!

„Chceme vyjádřit obdiv nad odvahou povstalců z Budapešti (krvavě potlačené povstání trvalo 23. 10 až 10. 11. 1956 – pozn. red.), kteří se jen lehce ozbrojeni postavili domácím kolaborantům, jejich tajné policii a po zuby ozbrojené sovětské armádě.“ Píše se v prohlášení, které Národní a sociální fronta vyvěsila na sociální síť.

Prý si památník nezaslouží

„Namísto pojmu osvobození Rudou armádou nám přijde trefnější spojení obsazení Sovětským svazem. A takovýto akt 40letého ponížení našich zemí si žádný památník nezaslouží,“ vysvětlují dál.

Pomník pochází z dílny brněnského sochaře Konráda Babraje a odhalen byl v roce 1946. Poslední místo odpočinku v něm našlo 668 uren s popelem sovětských vojáků a československých občanů, kteří se podíleli na osvobozování Ostravy.

„Že Vám není hanba. Takhle zničit místo posledního odpočinku vojáků, kteří položili život v boji proti nacismu. Copak ti mrtví, jejichž urny jsou v pomníku uloženy, mohou za nějakou invazi do Maďarska?,“ napsal v reakci pod prohlášení Jiří.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě byl pomalován památník Rudé armády Michal Charbulák, Blesk

Sametová je jen marketing

Dalším motivem pro poničení pomníku je podle skupina blížící se datum 30. výročí listopadové revoluce.  „S přicházejícím výročím takzvané revoluce z roku 1989, někdy marketingově nazývané sametové, jsme se rozhodli připomenout skutečné povstání lidu proti komunismu. Jsme přesvědčeni, že 17. 11. 1989 u nás k žádnému lidovému povstání proti komunismu nedošlo. Spíše šlo o předem sjednané předání moci z rukou marxistů východních do rukou marxistů západních,“ uvedli.

Případ je v šetření policie, která má přiznáním usnadněnou práci. Radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz zatím hledá restaurátora, který by barvu odstranil. „K čištění se přistoupí nejdříve příští týden,“ uvedl mluvčí radnice David Račák. Vyčíslena ještě není ani škoda.