Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Utrpení „stromového muže“: Prosí lékaře o amputaci rukou

Autor: ČTK - 
25. června 2019
06:53

Bangladéšan Abul Badžandar, jehož končetiny kvůli kožnímu onemocnění připomínají kůru stromu, oznámil, že si přeje amputaci rukou, aby se zbavil nesnesitelné bolesti. Informovala o tom agentura AFP. Muži nepomohla ani série operací, při nichž lékaři odstranili bradavice o váze asi pět kilogramů.

Osmadvacetiletý Bangladéšan trpí vzácným onemocněním zvaným epidermodysplasia verruciformis, nebo též Lewandowského-Lutzův syndrom. Lidská kůže se při něm podobá kůře stromů, proto se těmto lidem říká stromoví lidé. Příčina může být dědičná, postihuje také lidi s výrazně oslabenou imunitou.

Bývalého řidiče rikši si všimla média po celém světě už před třemi roky, kdy byl poprvé přijat do nemocnice. Jeho lékaři z univerzitní nemocnice v Dháce jej sice po sérii 25 operací prohlásili za uzdraveného, ale mladý muž se s nemocí potýkal dál a letos v lednu byl znovu hospitalizován.

„Už tu bolest neunesu. Nemohu spát. Požádal jsem lékaře, aby mi ruce uřízli, aby se mi alespoň ulevilo,“ řekl Badžandar agentuře AFP. Zákrok mu schvaluje i jeho matka. „Alespoň se zbaví bolesti. Je to peklo,“ říká.

Na nohou stromového muže bradavice tolik netrápí, nejsou tak rozšířené jako na horních končetinách. Badžandar by chtěl zkusit léčbu v zahraničí, ale nemá na ni prostředky. Operace muže, jehož případ zaujal celý svět, zaplatila bangladéšská vláda.

Šéf oddělení plastické chirurgie, kde se jeho případem zabývají, uvedl, že postup nyní posoudí komise sedmi lékařů. „Řekl nám svůj názor. Ale my rozhodneme, co je pro něj nejlepší řešení,“ uvedl lékař Samanta Lal Sen.

Předloni v Dháce léčili desetiletou bangladéšskou dívku Sahanu Khatanovou, jejíž kůže se rovněž začala podobat kůře stromů. I u ní lékaři mluvili po operaci o úspěchu, ale její otec později uvedl, že dívce bradavice narostly znovu, dokonce ve větším počtu podobně jako Badžandarovi. Další léčbu rodina dívky odmítla s tím, že nechce, aby strávila dětství v nemocnici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

baronessa ( 25. června 2019 08:33 )

Chudák, co s takovýma rukama? Nic neuchopí a ještě to bolí. Bez nich mu bude líp, s nějakými protézami. Je smutné, že na tohle neexistuje lék. Mladý člověk.

Sibyla ( 25. června 2019 08:08 )

co my s tím? Budete psát o každém nemocném na této planetě? A že jich je!

Zobrazit celou diskusi