Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holanďanka (†17) zemřela na dehydrataci a vyhladovění: »Budeš mi chybět, ale je to tak lepší« loučí se s ní její kamarádka

Autor: rc - 
8. června 2019
20:39

Noa Pothovenová byla v jedenácti letech zneužita a ve čtrnácti letech znásilněna. Od té doby bojovala s depresemi, anorexií a posttraumatickými stavy. Dokonce se přihlásila na kliniku, kde žádala o eutanazii, ovšem byla odmítnuta. Nakonec zemřela doma obklopená rodinou. „Budeš mi hrozně chybět, ale je to tak lepší,“ napsala na sociální síť její nejlepší přítelkyně.

Noa Pothovenová bydlela s rodinou na předměstí malebného města Arnhem v Nizozemsku. Se svým bratrem a sestrou vyrůstala v rodinném domě. Na první pohled by se zdálo, že žila spokojeným životem.

Ovšem Noa dlouhá léta čelila vnitřním démonům. V jedenácti letech byla sexuálně zneužita a ve čtrnácti letech byla znásilněna. Od té doby trpěla silnými depresemi a pomýšlela na sebevraždu.

Trpěla anorexií a musela být neustále pod dozorem lékařů. V psychiatrické léčebně byla na oddělení, kde nosila župan bez šňůry, aby si nevzala život. Noa se nakonec přihlásila na kliniku ve městě Hague, kde podala žádost na podstoupení eutanazie. Klinika však její žádost zamítla s tím, že je příliš mladá.

„Myslí si, že jsem příliš mladá na to, abych zemřela,“ řekla minulý rok v prosinci v rozhovoru pro tamní noviny De Gelderlander. „Myslí si, že bych měla nejdříve dokončit léčbu traumatu a že můj mozek se musí nejprve vyvinout. Jsem zničená, protože nemohu čekat tak dlouho,“ dodala.

Noa, která dokonce o svých depresích napsala knihu, zemřela v neděli doma obklopena rodinou. Její rodiče pochopili, jak se jejich dcera cítí, poté, co si přečetli její dopis na rozloučenou, a rozhodli se, že její rozhodnutí budou respektovat. Sedmnáctiletá dívka, která byla rozhodnuta zemřít, přestala jíst a pít.

Na sociální síť napsala svůj poslední komentář, v němž oznámila, že zemře během deseti dní. „Po letech boje, jsem vyčerpaná. Před časem jsem přestala jíst a pít a po mnohých diskuzích a zvažování bylo rozhodnuto, že mě nechají jít, protože moje utrpení je nesnesitelné,“ napsala.

Oporou jí byla i nejlepší kamarádka Joyce Scholtenová. „Strašně tě budu postrádat, ale je to tak lepší. Mám tě z celého srdce ráda. Přeji ti hezkou cestu, drahá Noo,“ napsala Joyce a dodala, že ve jménu Noy hodlá pomáhat ostatním dospívajícím, kteří bojují s depresemi a psychickými nemocemi.

„My, rodiče Noy Pothovenové, jsme zdrcení smrtí naší dcery. Noa se rozhodla, že nebude jíst a pít. Rádi bychom zdůraznili, že to byla příčina její smrti. Zemřela v naší přítomnosti minulou neděli,“ uvedli v prohlášení její rodiče.

egyptanka ( 8. června 2019 21:22 )

Zdrcující příběh.

Zobrazit celou diskusi