Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Paralympijská vítězka Vervoortová podstoupila eutanazii: Roky trpěla nesnesitelnou bolestí

Autor: DH - 
23. října 2019
19:18

Svůj život v úterý dobrovolně ukončila handicapovaná sportovkyně a paralympijská šampionka Belgičanka Marieke Vervoortová (†40). Trpěla degenerativním onemocněním svalů, které jí způsobovalo nesnesitelnou bolest. Podstoupila eutanazii.

Zprávu o smrti belgické handicapované sprinterky přineslo v prohlášení město, ve kterém žila. Podle oficiálního stanoviska opustila sportovkyně tento svět v míru a podle své volby během úterního večera.

Marieke Vervoortová, která triumfovala ve sprintu na paralympiádě v Londýně v roce 2012, měla podepsané dokumenty k eutanazii od roku 2008, kdy prohlásila, že dala doktorům svolení k ukončení jejího života za určitých podmínek.

Paralympijská šampionka rovněž už v roce 2016 mluvila o tom, že by chtěla eutanazii podstoupit po hrách v Rio de Janeiru, kde získala dvě medaile, ale poté se nechala slyšet, že je na smrt ještě čas. „Stále si užívám každou malou chvíli,“ uvedla tehdy v obsáhlém rozhovoru. „Když nastane chvíle, kdy budu mít více špatných dnů než dobrých, mám papíry na eutanazii,“ doplnila.

Zlom v životě Belgičanky, která se narodila se zdravýma nohama, přišel v roce 2017, kdy se svěřila médiím, že se její zdravotní stav rapidně zhoršil. Pro server Telegraph mimo jiné uvedla, že trpí nesnesitelnými bolestmi dolních končetin. A co víc, žena přestávala vidět. „Optik se na mě podíval a řekl, že jedno oko hodnotí číslem dva na stupnici do deseti. Druhé ohodnotil číslem jedna. Problém přichází z mozku,“ prohlásila stále statečná a usměvavá bojovnice.

Lékaři se ještě do dnešního dne nemohou shodnout, co způsobilo utrpení Marieke Vervoortové. Většina z nich ale předpokládá, že její vzácné onemocnění zapříčinila deformace mezi pátým a šestým obratlem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi