U mramorového stupínku, na kterém byly položené květiny, fotografie zesnulého studenta a hořící svíčky, se na právnické fakultě hojně zastavovali studenti zejména nižších ročníků. Pročítali si parte a vzpomínky studentů a vyučujících. Taková byla atmosféra na univerzitě, když místo navštívila redakce Blesk.cz.

Školou otřásla tragédie, když jeden ze studentů letos 17. května spáchal sebevraždu po neúspěšné státní zkoušce. Podle webu Respekt.cz měl mladý muž během zkoušky u dvou zkoušejících dostat jedničku, zatímco další profesor ho od zkoušky vyhodil. Poté si student sáhl na život.

Podle studentů práv, které Blesk.cz oslovil, se o profesorovi všeobecně ví, že je velmi přísný a u zkoušek vyhazuje. Studenti na něj většinou narazí až v posledních ročnících studia a vědí, co je čeká. „Podle analýzy akademického senátu patří pan profesor k vyučujícím, kteří udílejí nejhorší známky,“ prozradil jeden ze studentů čtvrtého ročníku, jenž na přednášky učitele chodil. Studenti se ale nicméně shodli, že podobně přísní pedagogové se najdou na každé katedře. V tomto směru tedy nebyl zkoušející žádný výrazný extrém. Jak již bylo dříve uvedeno, škola profesora do prošetření celé události od zkoušek stáhla.

Studenti zanechali v pamětní knize dojemné vzkazy:

„Znala jsem Tě ze seminářů a skoro pokaždé jsi vždycky všechno věděl. V únoru jsem s Tebou byla na obědě a zjistila jsem, že znalosti a inteligence jsou nic v porovnání s tím, jak slušný a empatický ses zdál být. Volala jsem po tom obědě své mámě a říkala, že po dlouhé době jsem potkala takového kluka. Je mi líto, že už jsem neměla příležitost Tě poznat víc.“

„Těžko se tomu věří. Byl jsi z nás vždy ten nejlepší.“

„Byl jsi z těch nejchytřejších a nejsvědomitějších. Nemůžu tomu pořád uvěřit, chybíš tu.“

„Jsme všichni v šoku. Ještě nedávno jsme se potkávali, kulhal jsi, protože Tě bolelo koleno, ale přesto sis nabíral jednu knihu za druhou, kterou ses chystal přečíst. Pálilo Ti to víc, než mnohým z nás. Svou pracovitostí, přemýšlivostí a cílevědomostí jsi nás inspiroval. Svět je nefér. Budeš nám chybět.“

„Jsem vděčný za čas, který jsme spolu strávili. Nesmírně jsi mě inspiroval.“ (přeloženo z anglického vzkazu)

Vždy je východisko

Pokud člověk trpí psychickými obtížemi, dostane se do bezvýchodné situace a uvažuje o sebevraždě, existuje řada možností, kam se obrátit o pomoc. Jednou z nich je vyhledat psychologa či psychiatra, zavolat také můžete kdykoliv záchrannou službu. V úvahu připadá i e-mailové poradenství, napsat můžete na linka.duvery@csspraha.cz. Bezprostřední pomoc v nouzi poskytne telefonická linka důvěry - v Praze funguje nonstop pražská linka důvěry (tel. č. 222 580 697), obrátit se lze i na linku bezpečí (tel. č. 800 155 155) či linku důvěry Centra krizové intervence (tel. č. 284 016 666). Obě jsou také k dispozici 24 hodin denně.

Fotogalerie
11 fotografií