Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Niki Lauda (†70) hořel ve vraku formule: Závod chtěl bojkotovat, nakonec vyjel! Kněz ho už pomazal

Aktualizováno -
21. května 2019
09:26
Autor: chal, ČTK - 
21. května 2019
08:33

Legendární závodník formule Niki Lauda zemřel v pondělí v 70 letech. Bývalý pilot měl namále už před 43 lety, když přežil svou smrt po nehodě na okruhu Nürburgring v Německu. Lauda utrpěl tak vážné popáleniny, že mu kněz dával v nemocnici dokonce poslední pomazání! Jenže rakouský pilot se už po 42 dnech vrátil zpátky do kokpitu a v další sezoně dokonce vybojoval titul. 

Nehoda Nikiho Laudy Formuli 1 navždy změnila. Týden před závodem na Nürburgringu se Niki Lauda snažil přesvědčit ostatní závodníky, aby závod bojkotovali. Nelíbila se mu bezpečnostní opatření, na okruhu podle něj bylo málo hasičů. Většina ostatních závodníků hlasovala proti bojkotu, a tak se 1. srpna mohlo jet.

Už ve druhém kole se ukázalo, že Laudovy obavy byly na místě. Legendární pilot projížděl úsekem známým jako Bergwerk, když jeho ferrari v 250kilometrové rychlosti znenadání zatočilo doprava a narazilo do plotu. Formule se od bariéry odrazila zpátky na trať, kde ji svým vozem smetl závodník Brett Lunger. Laudovu vozidlu explodovala nádrž a začalo hořet.

Nikimu při střetu s Lungerem uletěla helma a byl uvězněný ve vraku formule. Rakušan v hořícím voze strávil přibližně půl minuty, než se ho ostatním pilotům podařilo dostat ven. „Niki seděl s hlavou dopředu a nebyl schopen dostat se z plamenů. Jeden z pořadatelů přinesl hasicí přístroj. Popadl jsem ho a nejlépe, jak to šlo, jsem stříkal, ale plameny byly silnější,“ popsal dramatické okamžiky Harald Ertl, který tehdy také havaroval. Teplota plamenů dosahovala až 800–900 stupňů Celsia.

Niki byl zpočátku při vědomí a s pomocí svých zachránců byl schopný i stát. Záběry z místa nehody ukazují, že ještě při nakládání do sanitky zvedal svou ovázanou hlavu z nosítek. Vedle pokožky zejména na hlavě měl ovšem od vdechnutého kouře také těžce poškozené plíce a po leteckém převozu do nemocnice upadl do bezvědomí.

„Probral jsem se na posteli a neměl sílu se pohnout. O něco později se někdo dotkl mých ramen. Byl to kněz a dával mi poslední pomazání na levé rameno, jedinou část těla, která nebyla popálená. Myslel si, že už jsem mrtvý,“ vzpomínal na okamžiky, kdy zase přišel k sobě. Po čtyřech dnech začalo být zřejmé, že má velkou naději na přežití.

Nikdo ale nečekal, že se už 12. září 1976 s ještě nedohojenými popáleninami opět posadí za volant Formule 1. Lauda v závodě obsadil čtvrté místo. Jizvy od popálenin, které mu doživotně znetvořily obličej, se spolu s oblíbenou červenou kšiltovkou staly jeho poznávacím znamením.

Niki bojoval o titul mistra světa do poslední Velké ceny a nakonec mu utekl o jediný bod. Niki si ale spravil chuť už v dalším ročníku, kdy seriál vyhrál a ukončil kariéru. Bez závodění moc dlouho nevydržel a v roce 1982 ohlásil návrat. Po dvou letech napsal Niki happy end, stal se potřetí mistrem světa a udělal tak symbolickou tečku za svou neuvěřitelnou sportovní kariérou. Formuli definitivně opustil na konci další sezony.

Video  Exkluzivní rozhovor s Nikim Laudou  - Petr Soukup, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 21. května 2019 16:15 )

Nejspíš pro to, že on něco znamenal. Což se o tobě říct nedá a odejdš jako absolutní nula!!

mbmb ( 21. května 2019 14:11 )

SBOHEM NIKI LETANI SPICKA; SPORTOVEC MANAGER 1A

prudentiacz ( 21. května 2019 13:03 )

Asi to pomazání zafungovalo jinak. Dostal 43 let navíc.

RicciRich ( 21. května 2019 12:48 )

😭😭😭

Luckybee ( 21. května 2019 11:35 )

R.I.P.😢😢😢

Zobrazit celou diskusi