Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Martin pozval na výlet do Afriky maminku a sestru! Syn poslance zahynul s rodinou při pádu letadla

Aktualizováno -
11. března 2019
07:05
Autor: yks - 
11. března 2019
05:00

„Martin Hrnko byl můj žák, je to tragédie,“ řekl šéf mladého muže, který zahynul při nedělní katastrofě letounu Boeing 737 v Etiopii. Na palubě s ním letěla jeho máma Blanka a sestra Míša. Kromě nich při havárii zemřela i další Slovenka, humanitární pracovnice a novinářka Danica Olexová. Celkem vyhaslo 157 životů...

„Při odletu z Addiss Abeby do Nairobi se zřítilo letadlo společnosti Ethiopian Airlines. Bohužel na palubě byl i náš kolega, kamarád a průvodce Martin Hrnko s mámou a sestrou,“ uveřejnila na svém facebookovém profilu cestovní kancelář Bubo Travel ze Slovenska.

Ľuboš Fellner, šéf společnosti zaměřené na organizaci cest do exotických destinací, vysvětlil, že Martin nebyl v době tragédie v zahraničí služebně. „Nyní měl dovolenou, ale naši průvodci to často dělají tak, že se nevracejí domů, aby ušetřili letenku, a zůstanou v cílové destinaci,“ potvrdil portálu Trend.sk.

 

Podle něj Martin dal přednost tomu pozvat za sebou svou rodinu. Chtěl s nimi strávit krásných 8 dní. Byl v cizině jako doma. „V roce 2018 strávil ve vzduchu 295 hodin a urazil 201 348 kilometrů. Na cestách strávil 316 dní,“ píše jeho zaměstnavatel. 

"Martin byl vždycky veselý a pohodový muž, kterého extrémně bavilo cestování a v práci průvodce se našel. Velmi rychle se zařadil mezi naše nejlepší průvodce. Byl to průvodce s obrovským přehledem a lidským klidným přístupem, který chtěl na cestách strávit celý rok. 

Krom cestování miloval potápění a špičkovou gastronomii. Ti, co jste Martina poznali, víte, že chtěl stále někde být. Potápěl se na Velikonočním ostrově, pároval víno s čokoládou v Kapském městě, tancoval na festivale orlích lovců v Mongolsku, trekoval ve Rwandě za gorilami, koupal se v jezeře Titicaca. Jednoduše, miloval svět. Jen nedávno seděl u nás v kanceláři a plánovali jsme spolu další cesty…," uvedla ve vzpomínce agentura, pro kterou pracoval... 

Martinův život a životy dalších 156 lidí skončily při nedělní letecké katastrofě náhle a bez rozloučení.

Afrikou jsme se s ním doslova prožrali

Bez rozloučení ho ale nenechaly desítky spokojených klientů, kterým ukazoval svět způsobem, jakým to uměl jenom on. „Maťo nám dělal průvodce při cestování po zemích jižní Afriky. Na konci cestovního deníku mám zapsáno: Každopádně jižní Afrikou jsme se doslova prožrali a naprosto nejlépe to vystihuje Martinovo typické ,mňam‘, které zaznělo snad pokaždé, když se do něčeho zakousnul,“ vzpomíná jedna z jeho klientek.

„Martin nás provázel v říjnu 2016 v jižní Africe a z velké části díky němu to byly nezapomenutelné dva týdny. Byl to spíše kamarád, než průvodce. U piva jsme se ho jednou ptali, v jaké zemi by chtěl nejraději provázet. Prý v Etiopii,“ píše Michal N.

A právě v zemi, kterou měl tak hluboce uloženou v srdci, se jeho životní pouť uzavřela. 

Letadlo etiopské letecké společnosti se v neděli zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Na palubě bylo podle mluvčího Ethiopian Airlines 149 pasažérů a osmičlenná posádka. Nepřežil bohužel nikdo z nich.

Mezi obětmi byli i čtyři Slováci včetně příbuzných slovenského poslance Národní rady Antona HrnkaČtvrtou obětí byla humanitární pracovnice Danica Olexová. Mluvčí tuzemského ministerstva zahraničí Robert Řehák řekl, že úřad nemá zprávy, že by mezi cestujícími byli Češi. Pilot boeingu před tragédií hlásil potíže a žádal o povolení k návratu. 

vicky222 ( 11. března 2019 23:40 )

Dovedu si představit hezčí dovolenou než mezi černochama, mezi nemocema a Aidsem. Vśem pozůstalým upřímnou soustrast.

offline ( 11. března 2019 22:03 )

Máš pravdu v životě jsem neletěl a auto taky nemám, ale na zápraží nesedím. Co je to za dobu, obdivovat lidi, kteří dělají jen to co je baví a ještě takovým způsobem ničí planetu. Já obdivuji takové lidi, kteří dělají to, co je potřeba. Bez těch by si totiž ti druzí ani neuprdli.

adeso ( 11. března 2019 19:34 )

tos teda vymyslel kravinu... můžeš sedět celý život na zápraží a otravovat vzduch.

vihor ( 11. března 2019 17:01 )

Jde o velké prachy, takže aerolinky závislé na Boeingu 737 model MAX neodstaví. Co je to pár set mrtvých lidí oproti miliardám? Tvrdí, že jsou v kontaktu s výrobcem a sledují situaci. Jistý letecký odborník citovaný v jiném deníku tvrdí, že i kdyby se našla závada na systému, nebyla by to vina Boeingu, protože letadlo prošlo testy. To, že Boeing zavedl nový systém, na který žádné testy nejsou, je jim asi jedno, takže jsou z obliga. Letecký byznys je velká lobby, odvolávají jeden na druhého a nikdo za nic nemůže. To dopadne jak s tím mostem ve Studénce. Soud se dobral k závěru, že nikdo za nic nemůže, rozestavěný most se zřejmě posouval přes hlavní koridor za plného provozu sám a ze své vůle se zřítil na vlak! Takže bych se nedivil, kdyby tady soud rozhodl, že vina je na cestujících, protože si koupili letenku a výrobce a aerolinka pouze postupovali dle jejich přání a dle platných předpisů.

matylda-rut ( 11. března 2019 12:46 )

Hrozná tragedie. Úpřímnou soustrast všem pozůstalým. Nechť odpočívají všichni v klidu.

Zobrazit celou diskusi