Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poznáte smrtelnou nemoc z obrázku? Holčička (3) na snímku nyní bojuje o život!

Autor: ital - 
4. prosince 2018
10:50

Angličan Dave Fletcher (39) zachytil momentku dcerky Izzy (3), když usínala na houpačce. Zprvu mu to přišlo jako roztomilý okamžik, ale později se dozvěděl krutou skutečnost. Dívčinu únavu způsobila leukemie. Později si rodiče uvědomili, že jejich dcera měla všechny příznaky zákeřné choroby, jen si jich nevšimli.

Když byly malé Izzy necelé dva roky, seděla na houpačce v anglické vesnici Claines poblíž města Worcester. Její otec na ní zpozoroval známky únavy, ale nijak výrazně si toho nevšímal. „Byla unavená a najednou usnula. Prostě jsem to považoval za roztomilý okamžik a vyfotil jsem ji,“ popsal Dave.

Teprve později si uvědomil, že její malátnost byla následkem závažné nemoci. „Kromě únavy byla často nastydlá a také měla modřiny na nohou. Je to trochu sentimentální, když se zpětně podíváte na její fotky a uvědomíte si, čím vším si takto malá musela projít,“ vysvětlil.

Rodiče vzali Izzy k doktorovi poprvé, když se jí na noze objevila podivná vyrážka. Ten jim poradil, aby přišli za pár dní na krevní testy, pokud by vyrážka nezmizela, popřípadě do nemocnice, kdyby se stav zhoršil. Druhý den ráno se jí vyrážka rozšířila a dívka dostala horečku. Rodiče ji tedy zavezli do nemocnice ve Worcesteru. Tam jí ještě týž den diagnostikovali leukemii a následující týden zahájili chemoterapii.

„Když jsme se dozvěděli diagnózu, bylo to jako blesk z čistého nebe. Oba jsme byli naprosto v šoku. Člen naší rodiny před pěti lety zemřel na leukemii, takže mě to vyděsilo. Nevěděli jsme, jak to dopadne, ale naštěstí diagnóza proběhla včas a tento typ leukemie nabízí větší šance na vyléčení než jiné. To nás trochu uklidňuje,“ doplnil Dave.

Izzy už podstoupila 570 chemoterapií. Za to, čím si prošla, získala ocenění od britské organizace Cancer Research UK Kids & Teens, která se zabývám bojem s rakovinou. „Je velice šťastná, že dostala tu cenu. Byla to pro ni pozitivní zkušenost získat odměnu za svůj náročný boj,“ uvedla dívčina matka Vicky Fletcher (37).

„Rakovina může mít zničující dopad na životy dětí a mladistvých a ti, kdo přežijí, mohou mít dlouhodobé následky způsobené léčbou. Proto chceme najít nový a šetrnější způsob, jak léčit malé pacienty s rakovinou,“ sdělila mluvčí pro Cancer Research UK Kids & Teens ve Worcesteru Jane Redman.


andorea ( 4. prosince 2018 12:14 )

Nemoc zjistili v necelých dvou letech, teď jsou jí tři a má za sebou 570 chemoterapií? Fakt, jo...?

Zobrazit celou diskusi