Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Muž pět let chodil na chemoterapii zbytečně: Rakovinu jste nikdy neměl, řekl mi doktor

Autor: csk - 
18. listopadu 2018
15:45

Pamatujete si americký film Poslední prázdniny? Snímek o ženě, které diagnostikovali rakovinu a až po čase doktoři zjistili, že se spletli? Něco podobného se stalo Jamesi Salazovi z Colorada, který pět let prodělával různé léčebné procedury a po letech plných bolesti mu v nemocnici oznámili, že rakovinu nikdy neměl...

Rakovinu nemáte a nikdy jste neměl - obvykle by měl pacient po této zprávě od lékaře důvod k veliké oslavě. James Salaz však neměl zrovna důvody se radovat. Před šťastnou novinou totiž prodělal pětileté martyrium plné chemoterapií a testů, ze kterých si odnesl doživotní následky. Za všechno mohl jeho neschopný doktor.

Špatná diagnóza

Všechno začalo v roce 2012. Pan Salaz šel do nemocnice, kvůli bolesti na levé plíci. Po několika vyšetřeních a biopsii mu lékaři sdělili zdrcující diagnózu. Na plíci mu našli dvě abnormality a verdikt zněl, že Salaz trpí velmi vzácnou formou rakoviny, která napadá bílé krvinky. Pacient neváhal a okamžitě začal podstupovat různé kůry a chemoterapie, žel problémy nezmizely.

Pět let musel snášet bolestivou léčbu, která mu bohužel způsobila i nebezpečnou cukrovku. Přes veškeré procedury nemoc ne a ne ustoupit. Salazovi mezi tím vypadaly vlasy a jeho organismus z neustálého léčení drasticky zeslábl.

Onkolog dostal padáka

Když šel v roce 2017 navštívit svého onkologa, zjstil, že doktor Lee, za kterým léta docházel, dostal padáka. Zapsal se k novému lékaři a ten mu po jediném vyšetření oznámil převapivou zprávu. Salazovi problémy nezpůsobilo žádné nádorové bujení, ale vaskulitida - zánět cévních stěn. Abnormality, které Lee považoval za rakovinu byly ve skutečnosti zanícené cévy.

Zákeřná nemoc, kterou bohužel celá léta neléčil, se rozvinula do nebezpečného stádia, kdy měl poraněné cévy po celém těle i na několika orgánech včetně ledvin. Vaskulitida byla podchycena doslova za pět minut dvanáct. Bez okamžitého léčení by pan Salaz brzy zemřel. Nakonec vše dobře dopadlo, ačkoli bude muset až do konce života léčit získanou cukrovku.

Zobrazit celou diskusi