Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hanka (42) měla šílené bolesti očí a roztroušenou sklerózu. Teď pomáhá druhým

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
16. července 2017
07:10

Hance bylo 15 let, když se probudila s šílenou bolestí oka. V té chvíli ještě netušila, že se jí celý život obrátí naruby a bude se řídit podle nebezpečného nitroočního zánětu. Hanka strávila téměř celý svůj život po nemocnicích, nedávno jí zjistili i roztroušenou sklerózu. Ona však neztratila elán a optimismus a snaží se pomáhat těm, kteří na tom nejsou zdravotně nejlépe.

„V 15 letech jsem se ráno probudila a měla jsem tak ohromnou bolest oka, že jsem myslela, že nemám ani hlavu,“ vzpomíná Hanka na začátky své nemoci, která postihuje mladé lidi, ale spíš až od dvaceti let.

Obvodní lékař nechal Hanku hospitalizovat v nemocnici v Kolíně, kde dívka strávila měsíc. Myslela si, že tím to skončilo, ale bolesti se stále vracely. Zatímco její vrstevníci trávili čas ve škole a na zábavách, ona musela ležet doma a nemohla si ani číst.

Zánět způsobující slepotu

Až ve chvíli, kdy byla převezena do nemocnice na Karlově náměstí v Praze, zjistila, že trpí uveitidou - nitroočním zánětem postihujícím duhovku, řasnaté těleso a cévnatku. Jde o nemoc, kdy pacienti mají bolesti očí, zatmívá se jim před očima, v nejhorších případech mohou dokonce přijít o zrak. Nemoc postihuje i malé děti.

Hanka byla v 80. letech jednou z nejmladších pacientech nově vznikající ambulance pro uveitidy v Praze, kde si prošla operacemi i náročnou léčbou.

Nadace pro nemocné

Mladá žena se ale nevzdala a založila nadační fond Sudička pro pacienty, co trpí uveitidou. „Mám co vracet oční klinice, která mi zachránila zrak, chci podpořit pacienty, kteří trpí stejnou nemocí, chci, aby věděli, že nejsou sami!“ říká s optimismem v hlase žena, která nemá pocit, že by byla na pokraji sil, i když nyní bojuje i s roztroušenou sklerózou.

Hance nemoc změnila celý život. Jak sama říká, musela předčasně dospět. Co bylo jejím největším přáním? Splnilo se jí? A proč se rozhodla založit nadaci? Podívejte se na její zpověď: