Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Honza jako první slepec dokončil tradiční hudební konzervatoř. Pak přišel osudný úraz

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
20. srpna 2017
06:10

Honza Jareš (35) je od narození nevidomý. Když mu byly tři roky, slyšel babičku zpívat a hrát na klavír a byl tím tak fascinován, že si chtěl sám zahrát. Zamilování do hudby přerostlo v lásku, která šla ruku v ruce s talentem. Honza nastoupil na základní uměleckou školu v Brně a zkusil příjímací zkoušky na konzervatoř v Praze pro běžné studenty. Tu dokončil jako první nevidomý. Pak ale přišel závažný úraz.

„Když mi byly tři roky, slyšel jsem babičku hrát na klavír. Tak jsem šel k piánu, začal mačkat tóny, aniž bych věděl, co to je. Později jsem pochopil, že jsou to klávesy,“ vzpomíná na své hudební začátky Honza a s úsměvem dodává: „Neustále jsem pak dokola hrál písničku Sedí liška pod dubem, až to našim lezlo na nervy.“

Pak se rodina přestěhovala z Hradce Králové do Brna, kde Honza nastoupil na základní uměleckou školu. Podle Honzy ho nejvíce podporovali právě rodiče, protože věděli, že jejich syn hudbu miluje.

Sice existuje konzervatoř pro nevidomé, Honza si ale určil nesnadný úkol: Dostat se na pražskou konzervatoř pro zdravé studenty. „I když jsem zkoušky složil, tak mi školský zákon jako nevidomému neumožnil být oficiálně přijat jako student,“ vysvětluje Honza.

Skvěle rozběhlou hudební dráhu ovšem překazil nepříjemný úraz, po kterém Honza přestal chodit a neměl ani chuť hrát.

Jak dopadlo jeho studium i boj s následky úrazu? Jaký je jeho největší sen? Jak může hrát na klavír, když nevidí? Podívejte se na Honzovu zpověď:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině