Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef pomáhá jízdou na vysokém kole dětem s rakovinou. Sedmkrát objel svět

Autor: Andrea Ulagová, jn - 
17. června 2017
14:21

Do vysokého kola se Josef zamiloval, když mu bylo 18 let. Od té doby na něm strávil většinu svého života a projel s ním několik světadílů. Vyhrál řadu cen, zúčastnil se Tour de France, prodělal těžký úraz. To mu však elán nesebralo a na kole jezdí dál, ovšem ne proto, aby vyhrával, ale pomáhal dětem, které prodělaly onkologickou léčbu.

Josef jezdí na vysokém kole 27 let a najel přes 270 tisíc kilometrů, což by vystačilo na sedm cest kolem světa. Projel Ameriku, Austrálii a absolvoval Tour de France. Zbývalo mu 200 kilometrů do cíle, když z kola spadl. Byl chvíli v bezvědomí, po probuzení se rozhodl cestu dokončit.

Před sedmi lety se Josef začal věnovat projektu Na kole dětem. Spolu s dalšími cyklisty křižuje Česko, projíždí velká města a výtěžek z této cesty pak putuje na pomoc dětem, které absolvovaly onkologickou léčbu. 

„Nejsem schopen zachránit zdravotnictví, to není naším cílem, ale chci pomoci dětem, které se vrací  zpátky do reálného života,“ říká Josef. 

Je lepší jet Tour de France nebo pro ty, co to potřebují? Co Josefa více naplňuje? Považuje se za hrdinu? Zjistíte v reportáži:

Podívejte se na projekt Na kole dětem, kterého se můžete zúčastnit i vy.

Letos se vybral milion a půl

Josef letos ujel spolu s dalšími cyklisty 1238 kilometrů a navštívil 67 měst. Ve prospěch dětí nemocných rakovinou nasbírali více než milion a půl.

„Přesná částka ještě není konečná, peníze od lidí, měst i firem ještě přicházejí na transparentní účet,“ řekl Blesku autor charitativního projektu Josef Zimovčák (61).

Lidé navíc naházeli do kovové kasičky 80 416 korun. Během jízdy také vydražili za 20 433 korun speciální zvon, který pro děti ulil zvonař Jan Šeda z Deštného v Orlických horách.

Na kole jezdí i lékaři Pirk a Pafko

Za peníze ze sbírky se teď podívají stovky dětí trpících rakovinou do ozdravoven a na rekondiční pobyty.

„Když je léčba rakoviny na konci, potřebuje dítě rekonvalescenci. A na ni právě sbíráme peníze. Děti se za tyto peníze dostanou do táborů a do přírody, aby se zotavily z náročné léčby, kterou mají za sebou,“ vysvětlil lékař Pavel Pafko (77), který ve prospěch nemocných jezdí se Zimovčákem napříč republikou na kole již osm let.

Charitativní tour se zúčastnili i lékaři Jan Pirk a Pavel Pafko. Podívejte se na rozhovory:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi