Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Voříškovi: Jejich krutý osud dojal Česko

Autor: Monika Rubešková, Kateřina Kycltová, jak - 
13. srpna 2010
08:25

Smutný osud Terezy Voříškové (34) zapůsobil na čtenáře Blesku. Víkendová blesková povodeň na severu Čech jí vzala manžela a otce dvou malých dětí Tomáše (†34).

Tereza zůstala na všechno sama. Na dluhy, domácnost, děti i stesk po utonulém muži. Naši čtenáři se ale rozhodli mladé ženě pomoct. Do redakce přišlo mnoho e-mailů i telefonátů. Nemalou finanční částkou se rozhodl přispět reprezentační basketbalový tým, sbírku chystá i Česká televize. Dojatá rodina všem moc děkuje!

Zemřel když pomáhal jiným

Rodině Voříškových náhlá povodeň krutě zamíchala s osudem. Tomáš, otec Lucinky (3) a Davídka (6 měsíců), se utopil, když pomáhal sousedům s vyklízením domu. „Manžel pomáhal v chalupě pod námi. To bylo naposledy, co jsem ho viděla,“ vzpomínala nešťastná Tereza. Tomáše, který se stal první obětí povodní, později vylovili z divoké vody hasiči.

Po otištění článku o osudu mladé maminky následovala smršť telefonátů a e-mailů od čtenářů Blesku. Každý chtěl Tereze pomoct. „Chci přispět rodině Voříškových. To, co se jim stalo, je strašná tragédie,“ napsal například jeden ze čtenářů. Blesk všechny, kdo nabídli pomoc, zkontaktoval s rodinou. „Jsem strašně dojatý. Všem ze srdce děkuji,“ vzkazuje nevlastní otec Terezy Jan Bouček.

Přispěje i reprezentační tým

O ohlasu článku svědčí i fakt, že pomoci se rozhodly dokonce i české basketbalové reprezentační týmy. A to mužský i ženský! „Realizační tým i hráči se rozhodli podpořit paní Voříškovou a její děti. Všichni přispějeme jednou korunou za každého diváka, který si zakoupí vstupenku na úterní utkání divize BME proti Kypru,“ říká kapitán reprezentace Petr Benda.

To ale není vše! Další finanční příspěvky poputují od ženského reprezentačního týmu a od dvou klubů pořádajících jejich zápasy v nejbližších dnech. Voříškovi tak dostanou nejméně 50 000 korun! Zbytek záleží na návštěvnosti utkání. Během zápasu můžete ale pomoci i vy zasláním DMS. Vysílat se bude na ČT4 v úterý 17. srpna od šesti hodin večer. Celý výtěžek půjde Tereze a jejím dětem.