Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rabování při povodních: Hrozí přísnější trest!

  • Autor: rvs - 
    11. 8. 2010
    11:25

    Lidské hyeny - takové označení si rozhodně zaslouží zloději, kteří se v oblastech zasažených povodněmi snaží obohatit na utrpení druhých. Rabování se v posledních dnech v zatopených oblastech na severu Čech objevilo opakovaně. Co hrozí pachatelům?

    Některé nenechavce se naštěstí podařilo chytit při činu. České zákony sice neznají trestný čin rabování, na hyenismus při živelné katastrofě ale přesto naštěstí pamatují. Zatímco za 'obyčejnou krádež' menšího rozsahu hrozí zloději dva roky, za krádež při živelné katastrofě může jít sedět až na osm let! "Hrozil by jim stejný trest, i kdyby ukradli jen pětikorunu," okomentoval to krajský policejní ředitel Milan Franko.

    "Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek," uvádí se doslova v trestním zákoníku.

    Policie využívá i termokameru

    Ostraha míst, které poničily povodně, je kvůli nebezpečí rabování posílena. "Pomáhá policie z Pardubického a Hradeckého kraje, pořádková jednotka nabídla služby, cizinecká policie hlídá. Dokonce policejní inspekce řekla, že pomůže," řekl novinářům ministr vnitra Radek John.

    "Jsem velmi rád, že čeští zloději jsou solidární, čeští zloději nerabují. Vědí, že obrat tyhle lidi, by bylo opravdu dramatické svinstvo. Ti, kteří byli chyceni, jsou cizí státní příslušníci nesolidární s českými občany," řekl na adresu prvních pěti zadržených John.

    Připomněl také, že policisté využívají při hlídání i termokameru. V Libereckém kraji se střídá 700 policistů z celé země, pomáhá i celní stráž a cizinecká policie, v kraji operuje také 580 vojáků. I sami místní obyvatelé více sledují, kdo se kolem domů pohybuje.

    Mnohem drsnější než u nás je situace s rabováním v sousedním Polsku. "Máme informace, že na polské straně, kterou také postihly záplavy, už jsou některé domy úplně vyrabované," poznamenal policejní ředitel Franko.

    Lidé v zatopených oblastech mnohdy přišli úplně o všechno Lidé v zatopených oblastech mnohdy přišli úplně o všechno | ČTK

    Případy rabování na severu Čech

    V pondělí večer chytili policisté v Chrastavě na Liberecku dva Rumuny. Od jednoho z domů, které se vysoušejí, odnášeli rotoped.

    V noci z pondělí na úterý byli v Raspenavě zadrženi tři Poláci, když se údajně pokusili vloupat do opuštěné chaty. Předtím také údajně ukradli benzin ze dvou aut.

    V Chrastavě zadržela v noci z úterý na středu policie tři Romy, kteří odnášeli video, kočárek a dětské pleny. Věci vzali z místa, kde byly vyhozené, čin je ale přesto trestný. Podle policie však pachatelům hrozí mírnější trest.

antonin623 ( 12. srpna 2010 18:17 )

Mezi prvními případy rabování byla pozdně večerní pondělní návštěva romské komunity ve frýdlanském diskontu s potravinami. O tom se nikde nepsalo ani nemluvilo! Asi nešlo o rabování,ale prostě jen zoufalý čin z hladu??????

fiiikulka ( 11. srpna 2010 17:19 )

Jojo, ale těch osm let bych brala taky - makat 8 let a po uplynutí trestu "makání", bych dala useknout ruku jako ve středověku za krádež... Že by si to pak někdo rozmyslel? No, spíš, než dnes...

e.44 ( 11. srpna 2010 16:04 )

anka ( 11. srpna 2010 13:45 )

2-8 let za rabovani - lidsky hyenismus - je malo

arcaben ( 11. srpna 2010 12:23 )

Jaképak - až na 8let chráněný,luxusní hotel?Když to nechcete řešit na místě kulkou,tak jim vražte nářadí do rukou,postavte se za ně s bičem a ať makají od kuropění do západu slunce!!Za hlt vody a skrojek chleba!!Lelkoval by?Tumáš potěhem po hřbetě a makej!!!Věřte,že by se naší republice,takovýto asociální mrzáci,obloukem vyhýbali!

Zobrazit celou diskusi