Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tohle byla nová školka... ...teď jí hrozí uzavření

Autor: Jana Ulrichová, jak - 
12. srpna 2010
05:00

Ničivý živel spláchl mateřskou školu v Raspenavě, kterou navštěvuje 75 dětí. Zachránit se nepodařilo téměř nic. Nejistý je i další osud montované budovy, v níž není ani jediná zděná příčka. Není vyloučeno, že statik rozhodne o jejím stržení.

„Měli jsme teď otvírat. Řadu rodičů postihla povodeň také, takže by uvítali, kdybychom se mohli jejich dětí ujmout. Zatím ale, jak sami vidíte, nemůžeme,“ ukázal dílo zkázy, které živel ve školce napáchal, zástupce ředitele Petr Kozlovský.

Voda a všude přítomné bahno zničily veškeré zařízení školky. Zachránit se podařilo jen část vybavení kuchyně, několik plastových stavebnic a malé množství knížek z horních polic, kam záplavová vlna nedosáhla. Vše ostatní teď likvidují na zahradě vojáci.

„Chceme začít co nejdřív fungovat. Okamžitou pomoc nám nabídli ve škole v sousedním Novém Městě pod Smrkem, kam můžeme umístit třicet dětí,“ řekl Petr Kozlovský. Až školka získá náhradní prostory, bude potřebovat veškeré nové vybavení. „Uvítali bychom, kdyby nám někdo poskytl hračky, hudební nástroje, lehátka pro děti a pokrývky, později budou zapotřebí i nábytek a další věci,“ dodal.

Dobrý den, chci alespoň trochu nastínit situaci po bleskové povodni v Dětřichově. Je to malinká vesnička u Frýdlantu okr. Liberec, a tak ani nikdo o ní neví a nemluví se o ní tolik jako o ostatních. Naše rodina přišla v sobotu o vše a to doslova! Nezůstalo ani spodní prádlo. Já vím, že nejsme jediní, a nechci zlehčovat pohromu jiných. Vím, že umíte pomoct, a tak Vás chci ze srdce poprosit, abyste nám nějak pomohli... Moc by nám pomohla jakákoliv pomoc, třeba formou sbírky, stavebního materiálu atd… Nejsme žádní vyžírkové a i v této situaci je mi trapně, když Vám toto musím napsat, ale nikdo jiný mě už nenapadl.

Váňová, Dětřichov


Pomoc nabízejí:

Dobrý den, rád bych přispěl rodině Voříškových, jejichž děti ztratily tatínka, částkou 1500 Kč. Děkuji. Pavel Král

„Máme rodinný dům s velkou zahradou a dva volné pokoje. Chtěli bychom je nabídnout k ubytování někomu, kdo při povodni přišel o střechu nad hlavou,“ řekla paní Hana, která sice sama žádnou povodeň nezažila, ale její přítel prý moc dobře ví, o čem je řeč. „V roce 1997 měl zaplavený dům, takže ví, co je to za hrůzu, kterou si ti lidé teď zažívají,“ dodala. Využít jejich nabídky by podle nich mohla například nějaká maminka s dětmi, zatímco hlava rodiny bude jejich zničený dům postupně opravovat. Kontakt je k dispozici v redakci.

Dobrý den, ráda bych pomohla paní Voříškové s dětmi. Prosím, sdělte číslo účtu, na který můžu poslat nějaké peníze. Dita Doubravová

Dobrý den, chtěla bych finančně vypomoci rodině Voříškových. Napište mi, prosím, informace. Děkuji. Radka Vejtasová


VÝZVA BLESKu

Přišli jste při povodních téměř o vše? Likvidujete škody a potřebujete pomoc? Nebo naopak chcete své síly nebo věci nabídnout lidem, kteří se vzpamatovávají z povodní? Napište na email tip@blesk.cz. Vaše žádosti nebo nabídky pomoci předáme do správných rukou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi