Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman vyrazil na křest knihy Spiknutí: Mezi hosty Bohdalová, Paroubek, Slováček či Mynář

Autor: dak, ČTK - 
16. dubna 2024
16:58

Spiknutí. Tak se jmenuje nová kniha o Milošovi Zemanovi, která se zaměřuje především na palčivé období jedné z jeho hospitalizací v nemocnici. Exprezident se vydal na její křest, při příjezdu ho vítali autoři knihy Luboš Procházka a Radim Panenka. 

Spolčení, puč, nebo snad převrat? Spiknutí. Tak exprezident Miloš Zeman vnímá dění okolo své hospitalizace v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) z podzimu roku 2021, kdy se ho dle něj tehdy „snažili odstranit“ z Pražského hradu.

Příběh mu sepsali novináři Luboš Procházka a Radim Panenka v nové knize. Ta popisuje „hru lékařů, médií, politiků a veřejných osobností“, kteří si podle autorů přáli, aby Zeman nemohl pokračovat ve funkci prezidenta. Kromě exprezidenta v ní tehdejší události líčí Zemanovi blízcí, spolupracovníci a další aktéři. Obsahuje svědectví i lékařské a právní dokumenty.

„Nejde jen o moji osobu. Pokus zneužít dočasného zdravotního stavu jakéhokoliv politika se může odehrát nejen na nejvyšší úrovni, ale i na regionálních úrovních i v politické straně jako způsob, jak se zbavit konkurence,“ míní Zeman.

Kardinál Duka ke knize napsal i doslov. „Napsal jsme ho, protože, kdo zná alespoň trochu dějiny naší republiky, ví, že ke konci života postihla nemoc T. G. Masaryka, podobný osud měl i prezident Emil Hácha nebo Ludvík Svoboda. Nemoc může postihnout každého člověka a musí být respektována,“ soudí. 

Plejáda hostů

Křtu se účastní osobnosti z oblasti showbyznysu, politiky i Zemanovi bývalí spolupracovníci. Dorazili například poslanec SPD Jaroslav Foldyna, šéfka komunistů Kateřina Konečná, kardinál Dominik Duka, hudebník Felix Slováček, expremiér Jiří Paroubek, herečka Jiřina Bohdalová nebo bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář s jeho ženou Alex a bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák.

Vítězství nad smrtí

Procházka ČTK sdělil, že Zeman tehdejší pobyt v ÚVN považuje za vítězství nad smrtí. Zároveň se pozastavuje nad tím, co se v době jeho hospitalizace v politických a mediálních kruzích dělo.

Bývalý prezident mluví o několika „režisérech“ celého dění, které podle něj mělo za cíl zbavit ho prezidentských pravomocí. Na titulní straně knihy je kromě Zemanovy fotografie také snímek premiéra Petra Fialy, předsedy Senátu Miloše Vystrčila (oba ODS), senátora Pavla Fischera a ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky.

ÚVN: Už jsme všechno řekli

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke už dříve uvedla, že nemocnice už vše podstatné sdělila v tiskových zprávách, které jsou veřejně přístupné na jejím webu. Dále už se nemocnice nechce ke knize vyjadřovat.

Zeman byl v nemocnici na podzim 2021 celkem 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili.

Šéf Senátu Vystrčil 18. října 2021 oznámil, že podle sdělení ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá.

Někteří senátoři a poslanci začali po zveřejnění zprávy o Zemanově stavu uvažovat o možnosti dočasného převedení části pravomocí prezidenta podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově zdravotním stavu informovala hradní kancelář. Koncem listopadu se prezident přesunul do Lán, kde i jmenoval novou Fialovu vládu. Nejvyšší ústavní funkci Zeman po deseti letech opustil začátkem loňského března.

Na postup vedení Ústřední vojenské nemocnice si Zeman stěžoval už v podnětu na sabotáž, který podal v polovině roku 2022. Tvrdil, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení pravomocí.

Vrchní státní zástupci po prověření ale podnět na sabotáž odmítli jako nedůvodný. Vystrčil několikrát zdůraznil, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda horní komory konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.

V polovině letošního března se Zeman v pražské Fakultní nemocnice Motol podrobil neplánované operaci kvůli nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Po 20 dnech ho lékaři začátkem dubna propustili do domácí péče.

Shodou okolností v ten samý den, kdy ÚVN zveřejnila zprávu o tom, že její dlouholetý ředitel Miroslav Zavoral odejde na konci června z čela nemocnice, kterou vedl od roku 2010.

Procházka potvrdil, že v knize se objeví některé detaily z nemocnice, které mají se Zavoralem co do činění. To, že si Zeman v minulosti na nemocnici i jejího šéfa stěžoval, pravděpodobně sehrálo roli v tom, že Zeman se při jeho letošní hospitalizaci uchýlil raději do pražské Fakultní nemocnice v Motole, i když to odmítl.

Exprezident Zavorala kritizoval za to, že předal Vystrčilovi informace o jeho zdravotním stavu. Vystrčil tehdy oznámil, že „podle názoru ÚVN není Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá“.

Sám šéf Senátu několikrát zdůraznil, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda horní komory konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty, nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Petr346 ( 17. dubna 2024 21:58 )

👎 👎 👎

6vox6 ( 17. dubna 2024 12:11 )

Spiknutí, aneb Zemanovo skuhrání. 😁 Škoda papíru. Asi nějaký pokus o Zemanův Mein Kampf. Ten jsem ale, na rozdíl od tohoto braku, četl.

Petr346 ( 17. dubna 2024 06:53 )

👍 👍 👍

Uživatel_5639498 ( 17. dubna 2024 00:23 )

By jste ale .ovado! A velký

Uživatel_5639498 ( 17. dubna 2024 00:21 )

Jak to víte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa