Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hádka Schillerové a Jurečky nejen o důchody: Trapné divadlo, blábolení a bramboračka!

Autor: simao, jko - 
14. dubna 2024
13:25

V nedělních Otázkách Václava Moravce to opět jiskřilo, za jeden stůl usedli Alena Schillerová (ANO), vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) a staronový šéf ČMKOS Josef Středula. Řeč byla nejen o důchodové reformě, kdy na 22. dubna se chystá druhé jednání vládní koalice s opozicí, kdy ANO nesouhlasí s posunem věku pro odchod do důchodu. Jurečka a Schillerová se dostali i k poslednímu dění ve Sněmovně. A padal slova jako trapné divadlo a bramboračka. „Žádná dohoda na posunutí věku odchodu do důchodu nebyla. Já tu bramboračku, která z toho vznikla, rozseknu. My s prodloužením věku odchodu do důchodu nesouhlasíme,“ hlásila u Moravce Schillerová.

Vicepremiér Jurečka nesouhlasí s opakovanou opoziční kritikou. „Nejhorší máme za sebou, všichni to víme, že jsme si tím prošl ia pojďme se soustředit na věci, které této ekonomice, společnosti, domácnostem mohou prospět. A víme také to, že porostou a už rostou i reálné příjmy těch domácností,“ tvrdil v OVM.

Opozici vytkl mimořádnou schůzi, kde se měla řešit kauza záložny, kde měl své peníze premiér Petr Fiala (ODS). „Za mně to bylo trošku fakt už trapné divadlo (...) Mně to přijde jako fakt blábolení par excellence. Moc toho pro ty lidi nevyřešíme,“ říkal Jurečka.

Schillerová: Chceme, aby to vysvětlil

„Neodvádějte pozornost. My chceme vysvětlit tok peněz,“ apelovala na něj šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Nás zajímají toky peněz, zda náhodou prostě z těch peněz z kampeličky se neplatila kampaň ODS,“ říkala u Moravce.

„Vy jste našeho premiéra honili neustále, neustále jste ho za něco honili, tak my chceme, aby to vysvětlil. Aby to vysvětli. Aby to vysvětlil,“ opakovala Schillerová v momentě, kdy premiér Fiala tvrdí, že vysvětlil vše a žádná kauza neexistuje. Zopakoval to ostatně i v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Video  Fiala o kampeličce: Kauza, která neexistuje! Chybu jsem napravil  - Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kloktání slivovicí

Dalším tématem však byla logicky i důchodová reforma z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. „My všichni víme, že prostě nás ten zub bolí, že to je problém a zkoušíme to kloktat slivovicí a dávat si ibalgin, místo toho abychom si řekli: fakt se ta důchodová reforma musí udělat. Nemůžeme to odkládat,“ říkal v ČT Jurečka.

„Do 2. čtení je pořád čas hledat tu shodu a říci si, že sice je tady opozice, dneska koalice, ale toto je věc, která není jenom o preferencích, nebo jenom o důchodech, tady fakt jde o děti, vnoučata současných důchodců a to, abychom to posunuli dál,“ pokračoval vicepremiér.

Babiš se vrátil z dovolené...

Jurečka poukázal na to, že po jednání na Hradě měl dobrý pocit, že se rýsuje shoda. Podle něj se všichni aktéři dohodli i na posunutí odchodu věku do důchodu, jenže pak se vrátil z exotické dovolené Andrej Babiš a ANO se postavilo rázem proti. Jurečka nyní vyzval, aby ANO příště vyslalo na jednání někoho, kdo má mandát skutečně něco dohodnout.

Video  Andrej Babiš v exotice: Poprvé v roce 2024 u moře  - Instagram - A. Babiš
Video se připravuje ...

„Jsem hodně rozpačitý. Z jednání, které jsme měli před Velikonocemi, jsem měl poměrně dobrý pocit,“ říkal v ČT Jurečka.

„Abych byl korektní, na celé řadě opatření řekněme prorodinná, prodemografická, prosolidární si myslím, že ta shoda v principu je, ale na těch nejpodstatnějších, které vedou k stabilitě systému, na nich jsem pochopil, že poté, co se vrátil Andrej Babiš z dovolené, shoda není,“ poznamenal Jurečka.

Schillerová: Je to bramboračka

Půjde na jednání o reformě na Hrad Babiš? „Možná ano, možná ne, uvidíme. My tam každopádně půjdeme a půjdeme tam minimálně v tom složení, co jsme tam byli,“ reagovala Schillerová a tvrdila: „Já jsem tam seděla na tom jednání a žádná dohoda na posunutí věku odchodu do důchodu nebyla.“ I z Pražského hradu a kanceláře prezidenta Petra Pavla však zaznělo, že ke shodě došlo...

„Já tu bramboračku, která z toho vznikla, naprosto jednoznačně dnes rozseknu a uzavřu: my s prodloužením věku odchodu d důchodu nesouhlasíme. A s tímto tam půjdeme. Nechte si ty bonmoty, jestli se někdo vrátil od moře, nebo nevrátil, to není vůbec podstatné. Nesouhlasíme,“ říkala Schillerová.

ANO s SPD? Zemanovi sen nesplní, tvrdí šéfka poslanců ANO

V Otázkách Václava Moravce byl rovněž zveřejněn nový průzkum Kantar CZ pro ČT. ANO v něm vede s 35,5 %, koalice Spolu je druhá s 21,5 %, třetí Piráti mají 11 %, SPD 8 %, STAN 6,5 % a mimo Sněmovnu zůstávají SOCDEM i KSČM (svorně 3 %) a rovněž i Přísaha, Svobodní (oba po 2,5 %) a Zelení s hnutím Pro 2022 (oba po 2 %).

Moravec se ptal Aleny Schillerové, zda splní sen exprezidenta Zemana a po volbách 2025 půjdou do společné koalice ANO a SPD. Miloš Zeman se během sobotní návštěvy sjezdu SPD vyslovil pro to, aby tato koalice vznikla.

„Já jsem přesvědčena, že ne, že mu ho nesplníme,“ uvedla Schillerová s tím, že ANO je prozápadní stranou, zatímco SPD chce referendum o vystoupení z EU.

„Já bych s Tomiem Okamurou určitě ve vládě neseděla a já si myslím, že to začíná probublávat celým naším klubem, tento názor, minimálně jeho vedením, protože on se opakovaně strefuje do hnutí ANO. Včera na svém sjezdu zase útočil na hnutí ANO a to se opakuje. Já si nevzpomínám, když byla pětikoalice v opozici, že by se vzájemně nějak okopávali, v tomhle oni drželi jako jeden muž, jako opozice. Že by si okopávali opozičně kotníky,“ uvedla exministryně financí a šéfka poslanců ANO.

„On se chová naprosto jako neřízená střela, já si neumím představit, že bychom byli s hnutím SPD ve vládě,“ poznamenala k Okamurovi Schillerová, která počítá s tím, že Andrej Babiš bude volebním lídrem i kandidátem na premiéra. „Já vůbec s tím nemám problém,“ dodala Schillerová.

Video  Alena Schillerová v Hráčích: Proč ji to doma skřípe, jaký má vztah s Babišem a bude jednou prezidentkou?   - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jurečka: Svoboda relativizuje postup Putinova režimu

K Jurečkově KDU-ČSL byl nemilosrdný průzkum, kde byly strany uvedeny mimo koalice. V něm si lidovci připsali pouhá 3 %, zatímco první ANO 34,5 % a druhá ODS 16 %. A Jurečka u Moravce čelil naopak dotazu na návrh na vyloučení exministra Cyrila Svobody z řad KDU-ČSL.

„Musím říct, že mi dlouhodobě vadí, že v některých výrocích Cyrila Svobody a mediálních vystoupeních jsou momenty, kdy relativizuje postup Putinova režimu vůči Ukrajině, relativizuje některé klíčové kroky v oblasti bezpečnostní zahraniční politiky v tom, jak se Česká republika postavila za Ukrajinu, vadí mi to, že on při své zkušenosti jako bývalý ministr zahraničních věcí a bývalého člena Bezpečnostní rady státu si musí uvědomovat, komu jde dávat rozhovor. A netvrdím, že třeba ten jeho rozhovor pro Voice of Europe, že by tam byly nějaké zavádějící informace, ale to že je na mediu, které má celou řadu dalších lidí, kteří jsou jednoznačně dezinformátory, tak vlastně pomáhá legitimizovat svým vystoupením pro to médium i to, jak je to médium vnímáno v očích širší veřejnosti. A to je chybou, to mi vadí,“ říkal v ČT Jurečka.

„V minulosti jsem opakovaně říkal, že se nekloním k tomu vylučovat bývalé členy stran, ať už jde o jiné příběhy a debaty a vždycky jsem proti tomu hlasoval. Přiznám se, teď uvidím, jak bude vypadat diskuze,“ dodal šéf lidovců.

Uživatel_5343610 ( 15. dubna 2024 13:00 )

Až bude někdo z vlády rozumět ekonomice a obchodu lépe jak pan Babiš tak se můžeme o něčem bavit.

Uživatel_5343610 ( 15. dubna 2024 12:58 )

A řeší dotace pro bratra !!!!

Uživatel_5343610 ( 15. dubna 2024 12:55 )

Blábolil hlavně Jurečka !! 😃

Miloslav Podhola ( 15. dubna 2024 12:51 )

Jurečka to má jednoduché. I když mu neodpustí občané, které na příkaz ODS okrádá, vyzpovídá se a Pán Bůh mu odpustí a může škodit dál.

Miloslav Podhola ( 15. dubna 2024 12:51 )

Jurečka to má jednoduché. I když mu neodpustí občané, které na příkaz ODS okrádá, vyzpovídá se a Pán Bůh mu odpustí a může škodit dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa