Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok od inaugurace představil Pavel sběratelskou bankovku. Výtěžek zafinancuje fond první dámy

Aktualizováno -
13. března 2024
15:20
Autor: amb - 
13. března 2024
10:56

Prezidentský pár představil sběratelskou bankovku, díky která by mohla pomoci vybrat peníze na Nadašní fond Evy Pavlové. Hodnota bankovky s prezidentovou podobiznou je tři a půl tisíce korun, vydáno jich bude deset tisíc. Pokud by se prodaly všechny, nadační fond by získal 35 milionů korun mínus poplatky. „Když jsem slyšel poprvé myšlenku vytvořit takovýhle vzpomínkový předmět s podobiznou, tak jsem se trochu zalekl," přiznal Pavel. Proč nakonec změnil názor a jaké charitě se chce jeho manželka věnovat? 

O Pavlovi je známo, že nerad šíří věci se svou podobiznou. Sám to nyní opět zmínil v proslovu a přiznal, že se trochu zalekl. „Čím méně portrétů a různých předmětů s mojí podobenkou, tím méně útoků ve smyslu vytváření kultu osobnosti, což mi vždycky bylo cizí,“ sdělil během tiskové konference ve Státní tiskárně cenin. Na akci spolupracovala jeho kancelář i nadace první dámy. 

„Ale když jsem potom slyšel ty podmínky, případně i to, jakým způsobem, jak rychle by to mohlo generovat prostředky pro fond, jehož účel považuji za naprosto chvályhodný a taky žádoucí, tak jsem s tím souhlasil," vysvětlil, proč nakonec nápadu vyšel vstříc. 

Vytvoření fondu podle Pavla vůbec nebylo jednoduché. „Viděl jsem sám doma, kolik mě to stálo, když jsem musel neustále mluvit na ženu, která mě nevnímala a byla ponořena do toho, jak naložit s fondem," podělil se Pavel o soukromí. Proces v samotné Státní tiskárně cenin podle něj proběhl velice rychle, prezident je spokojený. 

Simulační figuríny a další projekty

„To, co řekl manžel, za tím si stojím," řekla následně Pavlová. Nadace se podle ní naží uchopit projekty od malých dětí po seniory, určitě ale podle ní přijde i stěžejní projekt. Fond je však podle ní takzvaně v plenkách, vznikl teprve v listopadu. 

„Máme své projekty. Jedním z nich jsou simulační figuríny, které by mohly pomoct jak medikům, tak záchranářům, školí se na těchto simulačních figurínách malých dětí, předčasně narozených dětí, spousta lidí. Takže to je jeden takový jako prvotní projekt, který bychom chtěli podpořit," odpověděla Pavlová na otázku, zda by mohla být konkrétnější. 

„Ono by asi nebylo úplně fér oznamovat projekty dřív, než tam budou peníze, protože tím vytvoří očekávání, která by potom nemusela být naplněna. Takže zatím se ta pozornost soustředila na ten jeden projekt, na který už část peněz je, navíc je to projekt, do kterého jsme přispívali už dříve různými cestami," dodal Pavel. 

Symbolika bankovky

Na bankovce je napsáno 10 000 000. Symbolizovat to má počet občanů České republiky. Na zadní straně by pak měla být napsaná všechna užívaná křestní jména v zemi. 

Prezident Pavel představil sběratelskou bankovku. (13. 3. 2024) Prezident Pavel představil sběratelskou bankovku. (13. 3. 2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Vedle prezidentského páru usedl na tiskové konferenci i Josef Blaho ze správní rady zmíněné nadace. „Na konci loňského roku jsme avizovali, že bychom neradi čerpali finanční prostředky jiným již existujícím nadacím a fondům. Tak, jak jsme slíbili, plníme. Dneska oznamujeme první projekt, díky kterému budeme moci realizovat charitativní projekty," uvedl. 

„Zpočátku jsme trochu bojovali s výtvarníky" 

Ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka to označil za skvělou práci výtvarníků, designérů i rytce. O práci měl velký zájem i rytec, který podle něj nemá nikdy čas. „Říkal: Pana prezidenta chci dělat, takže si ho pěkně vyryl," uvedl.

„Zpočátku jsme trošku bojovali s výtvarníky, s designéry, protože upřímně se mně to a kolegům úplně nelíbilo, ale došli jsme ke skvělému výsledku. Ten ceninový design je trošku jiná disciplína, chtěli jsme, aby to spíše připomínalo tu bankovku než jiné produkty," popsal proces s tím, že nakonec se podařilo výtvarníky i přesvědčit, aby trochu polevili ve svých ambicích. 

Bankovku Pavel uvedl po dnech, které pro něj byly poměrně nabité. O víkendu v Praze přivítal amerického exprezidenta Billa Clintona, včera mu předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka a zúčastnil se konference Naše bezpečnost není samozřejmost. 

Při příležitosti půl roku od inaugurace šly na charitu peníze z dražby pera, kterým Pavel podepsal inaugurační slib. 140 tisíc převzal Klub svobodných matek. Po zvolení Pavla prezidentem vznikla také pamětní medaile s jeho profilem, kterou má 999 lidí. V minulosti prezident po váhání představil školní portréty nebo známky se svou podobiznou. 

Video  Tisková konference prezidenta Petra Pavla k představení oficiálních portrétů a známek. (3.5.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 16. března 2024 09:56 )

A nadační fond podporuje občany ČR nebo Ukrajinu?

UFO1 ( 16. března 2024 09:54 )

Prostě nesympatický a nesympatická

Uživatel_5486376 ( 15. března 2024 11:48 )

Tento komunista hoflingere umí akorát urážet asi bude z Prahy a bez kamarádů je mi tě líto

Uživatel_5486376 ( 15. března 2024 11:43 )

Ne mislel komunistického agenta Pávka a tu jeho komunistickou politručku která ani neumí číst

Uživatel_5486376 ( 15. března 2024 11:41 )

Klasická komunistická zlodějna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa