Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jednání vlády bez Fialy: Co řešili ministři, když je premiér v Indii?

Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
13:35

Za rok by se měla změnit pravidla pro konání humanitárních a charitativních veřejných sbírek. Návrh dnes schválený vládou má zejména zjednodušit administrativu. Bezhotovostní sbírky přes bankovní účty by neměly podléhat kontrolám. O schválení návrhu informoval novináře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), jehož úřad předlohu připravil. Ministr předpokládá, že by novela mohla začít platit od počátku příštího roku. Po schválení kabinetem se jí budou zabývat poslanci.

Ministerstvo navrhuje v zákoně několik změn, jejichž smyslem je snížení administrativní zátěže při zachování stávající míry kontroly konání sbírek.

Pokud budou peníze do sbírky na veřejně prospěšné účely vybírané přes bankovní účet, nebude se sbírka muset podle návrhu již zákonem řídit. Krajský úřad tak již nebude muset provést její kontrolu. „U těchto sbírek totiž nehrozí stejné riziko zneužití jako v případě sbírek konaných hotovostním způsobem,“ uvedlo v předloze ministerstvo. Kontroly tak může zastoupit transparentní účet či audit hospodaření.

Po schválení novely Parlamentem a prezidentem by provozovatelé sbírek také nově nemuseli předkládat potvrzení, že nemají daňový nedoplatek nebo nedoplatek na zdravotním či sociálním pojištění. Toto opatření podle autorů návrhu značně prodlužuje proces osvědčení sbírek. Ministerstvo v novele navrhuje také upravit sbírky konané prodejem předmětů nebo vstupenek tak, aby neumožňovaly obcházení tržního řádu. Chce i stanovit, které nepřímé náklady lze hradit z výtěžku sbírky.

O návrhu plánuje Rakušan jednat s prezidentem Petrem Pavlem. Uvedl, že z prezidentské kanceláře k předloze zazněly výhrady, které bude možné projednat na jedné z pravidelných schůzek obou politiků.

Soliter56O ( 10. ledna 2024 21:48 )

Že by oni skutečně něco řešili ? ... To těžko ...

UFO1 ( 10. ledna 2024 13:26 )

Snad by raději neměli už řešit nic, léky stále chybí!

bobbo ( 10. ledna 2024 12:31 )

Vždyť je to úplně jedno,jestli tam ten fialový je,nebo není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa