Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Důvěra ve Fialovu vládu dál padá. Politickou situaci Češi hodnotí jako nejhorší za roky

Autor: ČTK - 
14. prosince 2023
20:33

Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů, z ústavních institucí dopadla nejhůře. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti, u všech se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvyšší důvěře se těší starostové a obecní zastupitelstva.

Zhoršilo se také hodnocení politické situace. Nespokojenost dalo najevo 69 procent dotázaných, „ani spokojeno, ani nespokojeno“ se cítí pětina obyvatel ČR a desetina je spokojená. „Hodnocení politické situace se tak dále propadlo oproti úrovni, kde většinou bývalo v letech 2014 až 2020, přičemž aktuální hodnocení se ocitlo již hlouběji, než kam se dostal výrazný krátkodobý propad z roku 2017 spojený s tehdejší hlubokou vládní krizí,“ uvedli autoři průzkumu. Doplnili, že i nadále je spokojenost se současnou politickou situací vyšší, než bývala v období let 2012 a 2013.

Důvěra ve vládu se od loňského listopadu držela nad 30 procenty, v létě ale přišel pokles na 25 procent a nyní na 17 procent. V aktuálním průzkumu jí důvěra klesla o osm procentních bodů a naopak nedůvěra o devět procentních bodů stoupla. U prezidenta se důvěra snížila o šest procentních bodů a nedůvěra vzrostla o devět procentních bodů, Poslanecká sněmovna zaznamenala pokles důvěry o pět procentních bodů a nárůst nedůvěry taktéž o pět procentních bodů. U Senátu činí pokles důvěry čtyři procentní body a nárůst nedůvěry šest procentních bodů.

Z dalších ústavních institucí věří hejtmanům 42 procent lidí, krajským zastupitelům 44 procent, obecním 62 procent a starostům 67 procent obyvatel.

„Podrobnější analýza ukázala, že u všech zkoumaných institucí důvěra k nim vykazuje významnou pozitivní korelaci se spokojeností s politickou situací, se spokojeností s vlastním životem, s hodnocením ekonomické situace v ČR a s hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti,“ uvedlo CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 28. září do 4. prosince a zúčastnilo se ho 913 lidí starších 15 let.

Video  CELÝ ZÁZNAM Fiala pro Blesk: O stávce, daních, nákupu Nutelly v Německu i Schwarzenbergovi  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BLOKANT ( 27. prosince 2023 11:59 )

Ač jsem to odmítal, projev Ubožáka jsem si s občasným kouknutím jako podkres dal.
Tentokrát kromě máchání ručičkama i tloukl pěstičkama.
Zodpovědné vládnutí a zastavení nebezpečného zadlužování si představuje tak, že bude vršit schodky zvící velikosti 250.miliard.
Další zblity o efektivním státu, který se neutápí v byrokracii jen dokreslují velice děsivé odtržení od reality současného života
Jako červená nit se celým tím šíleným slavomamem protkává linka o naději do budoucna.
Tu naději, kterou prakticky denodenně nastiňuje obsedantní psychopat, náčelník Generálního štábu, svým neustálým strašením válkou.
Stát jede plnou parou do pekel a přesto dle premiéra tím vším dává perspektivu mladým lidem, že budou žít v prosperující společnosti.
Škoda jen, že projev nebyl vysílán na Silvestra, někdy kolem půlnoci jako humorná estráda, když je již řádně upito.

zkzkz ( 25. prosince 2023 17:51 )

Ulhaný fialový hnus.

Martin Samec ( 25. prosince 2023 10:23 )

Ale ono to je jedno protože fialova vláda bude krást stejně jako ostatní vlády a nejhorší na tom je že tady máme všude samé Ukrajince lidi který přece máme dost peněz tak je musíme podporovat že jo ale naši lidi tady žebrají a chcípají hlady ale náš stát je solidární mě by zajímalo co z toho má kolik mu to dá a ty lidi co ho volili tak ty by měly zaplatit všem všechno tu ztrátu všechno protože ty lidi jsou blbci

Martin Samec ( 25. prosince 2023 10:19 )

Máte pravdu ať byli komunisti jaký byly tak tady ty kradou mnohem víc a ještě vám berou svobodu o kterou se tenkrát tak bojovalo demokracie Svoboda. pravda zvítězí
nad lzi jak kdysi soudruh Havel hlásal na balkoně tohle vůbec nemělo být to co teď ta vláda dělá a všichni ty ovce poslouchají když oni řeknou nasaďte si masky plynový budeme nosit plynový masky s chobotama jsme opravdu debilní Češi pár lidí teď si tady budeme stát za svým názorem a nikdy nic se nestane protože ostatní mají strach no jo no Češi jsme ***

Martin Samec ( 25. prosince 2023 10:16 )

Ten blbec Fiala ten ani není schopný říct upřímnou soustrast od srdce on to musí mít napsaný idiot

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa