Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda na zámku Bučovice vyhlásila nové památky. Zasněžený Fiala zahajoval přestavbu nádraží

Aktualizováno -
6. prosince 2023
18:17
Autor: ČTK, simao - 
6. prosince 2023
06:56

Návrh na zřízení výboru pro regionální politiku či nařízení o prohlášení 18 kulturních památek za národní kulturní památky měla dnes na programu vláda. Kabinet zasedl v Bučovicích na Vyškovsku a podobně jako při předchozích jednáních v krajích se zaměřil hlavně na regionální témata. Rozhodl také zřídit výbor pro regionální politiku, koordinovat bude opatření k podpoře regionů.

Ministři měli od rána v okolí separátní programy, kromě jednání vlády je odpoledne čekalo i setkání s radami Jihomoravského a Zlínského kraje a se starosty.

Národními kulturními památkami se nově stanou Malostranská radnice v Praze, pomník krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech, staré radnice v Brně a Prachaticích, nové radnice v Ostravě, Jablonci nad Nisou a Prostějově, radnice v Liberci, Plzni, Kadani, Litoměřicích, Hostinném, Havlíčkově Brodě, Znojmě, Kyjově, hrad a zámek Poběžovice, ale také pražská Primátorská tramvaj z roku 1900 a v Plzeňském kraji Křižíkova tramvaj z roku 1899.

Podle resortu má 14 dotčených radnic mimořádnou architektonickou, urbanistickou a uměleckohistorickou hodnotu.

Vláda o kulturních památkách diskutovala v den, kdy se Česko dočkalo dalšího zápisu na prestižním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO - uspělo s nominací ruční výroby skla, na které se podílelo dalších pět evropských zemí. Návrh schválil mezivládní výbor organizace na svém zasedání v Botswaně.

„Tradiční výroba skla je s Českou republikou spojována odnepaměti a přinesla naší zemi věhlas; české sklo bylo známo vysokou kvalitou řemeslného provedení a je dodnes vnímáno jako symbol dovednosti našeho národa... Velmi mě proto těší uznání mezinárodního společenství. Tento fantastický úspěch nás zároveň zavazuje k systematické podpoře tradiční výroby skla, její popularizaci a propagaci,“ uvedl český ministr kultury Martin Baxa.

Nový výbor pro podporu regionů

Dáel vláda na výjezdním zasedání zřídila výbor pro regionální politiku, koordinovat bude opatření k podpoře regionů, uvedl premiér Fiala. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty tím podle něj plní programové prohlášení. Výbor začne fungovat od příštího roku.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) tím kabinet napravuje deficit posledních 30 let. Výbor by měl sloužit jako platforma, na níž se bude řešit dopad připravovaných opatření na regiony, řekl před jednáním vlády. Zdůraznil, že kabinet musí usilovat o narovnávání rozdílů v kvalitě života mezi jednotlivými kraji a zabránit takzvaně dalšímu otevírání nůžek, tedy zvyšování ekonomických rozdílů mezi kraji.

Fiala a Kupka na nádraží

Premiér Petr Fiala a ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS) vyrazili za vytrvalého sněžení před jednáním vlády slavnostně zahájit přestavbu vlakového nádraží v Brně-Králově poli za 3 miliardy korun.

„Je to součást širší snahy vlády, abychom zlepšili dopravní infrastrukturu, dopravní dostupnost, abychom zajistili lepší mobilitu pro naše občany - nejenom spojení s Evropou, ale i uvnitř ČR, aby lidé mohli mnohem snadněji a rychleji cestovat za prací, za svými příbuznými,“ uvedl Fiala během projevu v Brně.

„Druhé nejvytíženější nádraží v Brně tak dostane novou tvář a za dva roky se stane moderním a bezpečným místem s nesrovnatelně lepším komfortem pro cestující. K nádraží mám navíc osobní vztah, protože když jsem chtěl jet v mládí z Brna do přírody, třeba na Vysočinu, často jsem vyrážel právě odsud,“ dodal na Ffacebooku premiér.

Vláda cyklus výjezdů do krajů zahájila v březnu, kdy jednala v Jeseníku, poté v červnu jela do Vimperku na Prachaticku a v září do Kadaně na Chomutovsku.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O stávce, daních, nákupu Nutelly v Německu i Schwarzenbergovi  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 8. prosince 2023 17:50 )

Pane bože co jste to někteří zvolili ale oni na to mají tak si to voliči užijte !!Já na ty zaprodané komedianty co to zlo volili nikdy nepůjdu !,
Reálná mzda v Česku padá soustavně už dva roky, což je historický rekord. Nikdy nebylo tak špatně tak dlouho . Reálná mzda se v Česku v letošním třetím čtvrtletí propadla už osmé čtvrtletí v řadě. To je suverénně nejvytrvalejší a nejsoustavnější pokles reálných mezd – a tedy životní úrovně lidí – v celé novodobé historii ČR. Dosud se reálném vyjádření mzdy propadaly nejdéle čtyři čtvrtletí v řadě, a to po měnovém otřesu a následné krizi let 1997 a 1998. V letošním třetím čtvrtletí však propad reálných mezd citelně zpomalil. Meziročně vykázal úroveň minus 0,8 procenta, takže se jedná vlastně o nejlepší výsledek reálných mezd, resp. jejich nejslabší meziroční pokles, za celé období od poledního čtvrtletí roku 2021. Loni ve druhém a třetím čtvrtletí se reálné mzdy propadaly i o více než deset procent.

stoura ( 7. prosince 2023 07:29 )

Na nic nejsou podle té bandy peníze ale na ty jejich zbytečné výlety do zahraničí a takovéto trachtace jsou? 😕

Jirik-ta ( 6. prosince 2023 15:31 )

😁 Naše loby 👎
Jan Schneider: Fiala může padnout. Média obracejí. Zločinci se sjednocují velice snadno.
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=FhdeD­RBnDqM­&t=15s
Markéta Šichtařová: Škrtněte ideologii a bude na důchody na idnes
Záchod nebo zákon? Pojištění nebo postižení? S "Václavákem" se nemluví. Prezidentská soudcokracie. na youtube
Být solidární s bezdomovci bude pro seniory asi nelepší.

Uživatel_5522193 ( 6. prosince 2023 15:07 )

Tihle kašpaři vyjíždějí jak na slet sokola, ubohé a trapné 😩

RASPUTIN ( 6. prosince 2023 14:47 )

Památky vyhlašuje rozhodnutím Ministerstvo kultury, do toho nemá vláda co kecat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa