Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vítězové úsporného balíčku Fialovy vlády: Klaus a Zeman si hodně přilepší! Renta jim poroste

Autor: bel - 
27. května 2023
15:03

Místo 100 tisíc korun měsíčně v souhrnu mají bývalé hlavy státu dostávat dvakrát tolik. Se zvýšením doživotní renty i paušálních náhrad pro exprezidenty počítá konsolidační balíček. Václav Klaus (81) a Miloš Zeman (78) jsou tak asi jediní, kdo se mohou usmívat.

Vyššídaně, osekané benefity či opětovné zavedení spoluúčasti zaměstnanců na nemocenském pojištění. Vláda si od konsolidačního balíčku slibuje v letech 2024 až 2025 úspory ve výši kolem 147 miliard. Přesto jsou minimálně dva lidé, kteří si s jeho přijetím polepší – oba exprezidenti. To jsou vítězové úsporného balíčku.

To už mělo být

Ze zákona mají bývalé hlavy státu nárok na doživotní rentu ve výši 50 tisíc korun měsíčně, dalších 50 tisíc mají na paušální náhrady – třeba na provoz kanceláře nebo asistenta. Nově má být renta i náhrady navázány na plat poslance (v současnosti 102 tisíc Kč v základu – pozn. red.) a obě částky se stejně jako v případě členů Parlamentu mají pravidelně valorizovat. „Aby byla prezidentská renta navázána na poslanecký plat, navrhoval pan prezident před více než 20 lety,“ zprostředkoval Klausovo stanovisko Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechal dotaz bez reakce.

Zdaní i Pavla

Nutno však dodat, že ani jedna ze sum se 20 let nezvyšovala. Novinkou pak také je, že příjmy bývalých hlav států, ale také současného prezidenta Petra Pavla (61), mají nově podléhat pojistnému. „...z tohoto příjmu se bude platit pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Obdobná situace bude platit pro renty pro bývalé prezidenty,“ uvádí se ve vládním materiálu. „Účinnost zákona je nastavena od 1. ledna 2024 a hrubý odhad (dopadů na rozpočet – pozn. red.) je 2,5 milionu korun ročně,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Klik bere prezident?

Měsíční plat hlavy státu je v letošním roce 341 200 korun. K tomu prezident pobírá paušální náhrady ve výši 317 500 Kč. Plat podléhá dani z příjmu, dosud je však osvobozen od sociálního a zdravotního pojištění.

Politolog Jan Kubáček: Není na to doba

„Je na to ta nejnevhodnější doba. Když se podíváte na předchozí prezidenty, zvládli to, fungovali, čili myslím si, že teď by se to taky dalo zvládnout. Myslím, že kdyby se to odsunulo o dva, tři roky, vůbec by to nevadilo.“

Politolog Lukáš Jelínek: Smysl to má...

„Přestože je doba komplikovaná, v tomto případě navýšení smysl má. Na bývalé prezidenty bychom se neměli dívat jako na konkrétní osoby, ale jako na reprezentanty vrcholné ústavní instituce. Ve srovnání s aktuálními platy politiků, ale i manažerů, je ta 50tisícová renta úplně směšná. To už je možná lepší nedávat jim nic.“

Video  Bývalý protokolář o Zemanově kanceláři: Bylo mi prezidenta líto, zaslouží si bezbariérový přístup  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mmmate ( 16. července 2023 09:28 )

Jen jim přidejte rentu a nezapomeňte na své platy a výhody, vždyť oberete obyčejné lidi, na daních, DPH, důchodů a různého zvyšování. Osekejte všechno těm dole, a těm nahoře přidejte, aby se jim dobře žilo a neměli újmu.

pindal ( 30. května 2023 20:49 )

Tzv.slušnost nemusí být vždy dobrá,právě naopak,může nás vézt někam,kam by jsme po zlém už vůbec,ale stačilo by přemýšlet a hlavně se nebát, nikdy nevlezli.Třeba pan Fiala,podle mého názoru,se svým tzv. slušným chováním a zároveň,pro nás špatnými výsledky,je toho příkladem,protože je slušný. Kam nás vede?

pindal ( 30. května 2023 20:09 )

Mě je z toho také smutno,ale lidé se nejspíš bojí.Asi nějak tak,jako když je vedli do plynových komor,a nikdo nepro­testo­val.Vět­šina stále věřila,že to dobře dopadne.Důležité je nepoplašit"stádo" před­časně,­proto­že,kdy­by se splašilo,tak ho nikdo nezvládne.Ani lež,jako věž, nikomu nevadí,když je to pěkně slušně podáno,stále si myslí,že to dobře dopadne.Pokud někdo chce lidi někam zavézt,musí opatrně.Stále platí,když ptáčka chytají pěkně mu zpívají.

JaNat ( 28. května 2023 09:52 )

Roxin, bud jsem já nebo ty středem jejich zájmu.

JaNat ( 28. května 2023 09:51 )

09:50 bylo pro okolo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa