Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát kupuje benzinky Robin Oil, Stanjura to hájí. Síkela u zdražení elektřiny slibuje úspory ERÚ

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. listopadu 2023
21:45
Autor: ČTK, simao - 
23. listopadu 2023
21:24

Fialova vláda nově zacílila na benzinky. Nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil, který by měla dohodnout státní společnost Čepro, zapadá do energetické bezpečnosti státu, vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jehož resort je stoprocentním vlastníkem Čepra. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) pak slibuje, že plánovaný nárůst regulované složky ceny elektřiny v příštím roce nebude dle všeho tak vysoký. Podle Českého rozhlasu se pravděpodobně zmírní ze 71 na 68 procent. Síkela řekl rozhlasu, že Energetický regulační úřad (ERÚ) našel úspory za 3 miliardy korun, což podle ČRo představuje zpomalení růstu regulované složky ceny právě o tři procentní body.

Vláda řeší ceny energií pro rok 2024,opoziční ANO chce vyvolat další mimořádnou schůzi k cenám energií.

V neděli šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (ANO) v České televizi řekla, že svolání další schůze je reakcí na to, že vláda o situaci kolem energií nekomunikuje. „Chtěli jsme vědět, jak to bude s energiemi, kolik se bude v příštím roce platit navíc a co s tím chce vláda dělat. Nic jsme se ale nedozvěděli,“ tvrdí Schillerová.

Premiér Petr Fiala (ODS) v minulých dnech poukazoval na to, že ceny elektřiny na trhu od dodavatelů postupně klesají, a nehrozí tak podle něho zdražování o desítky procent.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zase připomněl, že hlavním důvodem zvýšení regulované části cen energií je skutečnost, že stát ji letos dotoval částkou kolem 110 miliard korun. To se příští rok dít nemá.

Nárůst regulované složky ceny proudu: 68 místo 71 procent?

Elektřina tak bude zdražovat, výrazných dopadů se obává řada domácností a především velké firmy. Podle Síkely však ERÚ našel úspory. „Jedná se o tři miliardy korun v cenách pro ČEPS,“ uvedl Síkela.

Podle ERÚ by státní firma ČEPS, která zajišťuje v Česku provoz soustavy pro přenos elektřiny, mohla mít nižší náklady na nákup elektřiny na zajištění rovnováhy v soustavě.

„Výsledná cenová rozhodnutí, a tedy i dopady na konkrétní typy odběratelů, ERÚ zveřejní v příštím týdnu, ve čtvrtek 30. listopadu,“ řekl rozhlasu mluvčí regulačního úřadu Michal Kebort.

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. U elektřiny tvoří regulovaná složka zhruba 40 procent celkové ceny. ERÚ pro příští rok navrhl zvýšení regulované složky pro domácnosti meziročně o 71 procent a pro velké odběratele na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent.

Plánovaný růst regulované složky cen kritizují firmy a opozice. Fiala opakovaně uvedl, že koncové ceny energií v příštím roce stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent.

Stát nakoupí benzinky?

Zatímco někde se hledají úspory, stát řeší i nákupy. Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, chce koupit konkurenční síť Robin Oil. Ministerstvo financí na dotaz ČTK uvedlo, že rozhodnutí o nákupu společnosti Robin Oil učinilo vedení Čepra a je za něj odpovědné. Společnost ale s ministerstvem, které je jejím stoprocentním vlastníkem, transakci konzultovala.

„Tuto akvizici, která znamená rozšíření počtu čerpacích stanic Čepra, považujeme vzhledem k chování a vývoji trhu s pohonnými hmotami za rozumnou,“ uvedlo ministerstvo.

Ministr financí Stanjura dnes upozornil, že Čepro má třetí největší síť čerpacích stanic v Česku, dvě větší jsou ale vlastněné jinými státy, což by podle ministra mohlo být problematické v době krize.

„V okamžiku, kdy některé důležité součásti trhu jsou vlastněny jinými státy, tak je docela logické předpokládat, že nejdřív by se plnily potřeby těchto států a pak až potřeby České republiky,“ řekl Stanjura. Jedničkou na trhu českých čerpacích stanic je polský PKN Orlen, dvojkou jsou stanice MOL, v nichž má většinový podíl Maďarsko.

Stanjura: Každá firma má rozvojové projekty

Ministr také uvedl, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu, ale z prostředků Čepra. Podotkl přitom, že firma plní své hospodářské plány, je zisková a odvádí státu dividendy v plánované výši. „Každá firma má své rozvojové a investiční projekty, to je jeden z nich,“ řekl Stanjura. Cenu, za kterou Čepro konkurenční síť stanic kupuje, nechtěl zatím zveřejňovat, dokud nebude transakce uzavřena.

Podle Stanjury může akvizice přinést výhody i motoristům, protože podle šetření ministerstva financí stanice Čepra i v době vysokých cen pohonných hmot loni v létě patřily k těm, které neměly přemrštěné marže. „Je dobré mít nějaký etalon, kdy vidíte, jaká je férová cena s přiměřeným ziskem,“ řekl.

Akvizici v současnosti posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v zemi a ÚOHS bude hodnotit, zda jejich spojení ovlivní hospodářskou soutěž na trhu s pohonnými hmotami.

Úřad teď buď do 30 dní konstatuje, že spojení firem nebude mít za následek porušení hospodářské soutěže a fúzi povolí, nebo může řízení pokračovat až pět měsíců, v takovém případě stanoví pro spojení firem podmínky. Spojení obou společností bude platné až po rozhodnutí úřadu.

Video  Fiala: Elektřina drasticky nezdraží.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

gabreta ( 25. listopadu 2023 20:29 )

Proč ten mektal mele o energetické bezpečnosti, když nemáme žádnou rafinérii, které prodala jeho ODS! Tam je začátek bezpečnosti.

jajas ( 25. listopadu 2023 18:57 )

"Proklamace tuzemských politiků, že se Česko zbavilo své závislosti na ruském plynu, jsou od minulého měsíce poněkud v rozporu s údaji z předávací stanice v Lanžhotu. Od začátku října totiž plyn na této hraniční stanici už neteče z Česka na Slovensko jako předtím, ale ze Slovenska do Česka. A to v objemu až 100 gigawatthodin denně. Výrazných až čtyřicet procent do Česka dováženého plynu je nyní právě ruského původu, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank a bývalý člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda s odvoláním na data Eustream a Bloomberg."
"Z dat ČSÚ plyne, že v letošním první pololetí dovezla Česká republika největší objem ruské ropy za všechna první pololetí v celém období od roku 2010, tedy ještě daleko před sankcionovanou ruskou anexí Krymu." 😃

krapotkin ( 24. listopadu 2023 09:32 )

Atanjura si kupuje trafiky, protože tuší, že se v politice pro svoji neschopnost neudrží.

verka1 ( 24. listopadu 2023 07:55 )

ČEZ - polostátní podnik a z toho se vyplácí důchody. Benzinky, které patří státu tak vydělávají peníze, velké peníze a stát je dává kam?

verka1 ( 24. listopadu 2023 07:52 )

35.9 ONO Jihlava

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa