Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exprimátor vyloučený z ANO: Charváta poslali do vazby! Kvůli podezření na manipulaci zakázek

Aktualizováno -
23. listopadu 2023
15:51
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
13:14

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). S dalšími je obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami města a jeho firem. Novinářům to dnes řekl Charvátův advokát Pavel Jelínek. Státní zástupkyně podala návrhy na vazbu tří obviněných. O Charvátovi soud rozhodl jako o prvním, o dalších nyní rozhoduje. Dalších 16 obviněných policie propustila na svobodu, podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.

„Na mého klenta byla uvalena vazba z důvodu, že podle názoru státní zástupkyně, ke kterému se přiklonil i soud, hrozí nebezečí, že by mohl ovlivňovat několik svědků,“ uved advokát Jelínek. Vazba v tomoto případě může trvat maximálně tři měsíce, Jelínek se bude snažit ji zkrátit.

Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Zakázky zadávalo jak město Pardubice, tak městské firmy Rozvojový fond Pardubice a Služby města Pardubic.

Dalšími Kopřivňanský a Dvořáčková?

Podle advokáta Jelínka se návrh na vzetí do vazby týkal vedle Charváta i ředitele Krajské hospodářské komory Jozefa Koprivňanského, oba v případu zastupuje. Třetí je zřejmě bývalá náměstkyně primátora a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helena Dvořáčková, nynější zastupitelka za SPD, dříve za ANO.

Podle informací ČTK policie v úterý zadržela i současného šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka (ANO), místopředsedu představenstva Služeb města Pardubic Aleše Kopeckého nebo předsedu představenstva fondu Pavla Nevečeřala. Charváta a Drenka ve středu předsednictvo hnutí ANO vyloučilo.

Mezi obviněnými jsou také bývalý vedoucí odboru majetku a investic magistrátu Jaroslav Hruška, jeho nástupce ve funkci Petr Škoda, který již v úřadu nepracuje, a referent odboru majetku a investic pardubického magistrátu Petr Hušek. Obvinění si vyslechli i lidé ze stavebních a montážních firem, konkrétně Milan Frydrych ze společnosti firmy SBF a jeho syn Tomáš, Pavel Navara, jednatel stavební firmy Navara Pardubice, Dominik Hanousek a Jiří Hanousek z pardubické firmy Instal Hanousek, Jiří Bolehorský, živnostník v oboru revize, montáž a servis elektrických zařízení, Miroslav Pulicar, jednatel a společník firmy ELREG Pardubice, Lukáš Vajer, jednatel a společník firmy Gamet elektro Dašice, Jan Matěj, jednatel a majitel firmy Maximum CZ ze Spojilu a Luboš Zámiš, jednatel a společník firmy ELLUX Pardubice.

Z právnických osob byly obviněny společnosti SBF Pardubice a KTS Integra Pardubice, obě s majetkovou účastí Frydrychových. Celkovou škodu policie vyčíslila na desítky milionů korun.

Média zmiňovala v souvislosti s obviněním Charváta a Dvořáčkové zakázky na rekonstrukci letního stadionu a výstavbu parkovacího domu v jeho sousedství. Obě zakázky získala společnost Porr, podle Jelínka ale mezi obviněnými právnickými osobami nefiguruje, alespoň zatím.

istyl ( 23. listopadu 2023 17:11 )

Alespon po telefonu mohou komunikovat se šéfom...a radí mu: kampáááň, mafia, totalitááá, to sú samé lži, neviem něpametám sa...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa